Mainos
Mainos

KKO: WinCapitaan sijoittaneiden rikoshyödyt valtiolle

Korkein oikeus on tuominnut WinCapita-klubiin sijoittaneiden saamat tuotot rikoshyötynä valtiolle menetettäviksi.

Ratkaisu koskee viittä henkilöä. Korkein oikeus kumosi ratkaisullaan Itä-Suomen hovioikeuden tuomion.

Korkeimman oikeuden mukaan rikoksen tuoma taloudellinen hyöty voidaan tuomita menetetyksi, vaikka sijoittaja ei olisi tiennyt rikoksesta tai sen tekijästä. Oikeus katosi, ettei WinCapitalla ollut muuta tulonlähdettä kuin jäsenten suoritukset. Sen mukaan sijoittajien saamat tuotot olivat peräisin klubin toiminnassa tapahtuneista rikoksista.

Viiden henkilön osalta jäi voimaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomio, jolla sijoittajien saama voitto tuomittiin valtiolle menetetyksi. Hovioikeus oli kohtuullistanut menettämisseuraamusta, mutta KKO katsoi, ettei tähän ollut edellytyksiä.

Samalla KKO muutti kahta Rovaniemen hovioikeuden tuomiota, joissa oli kohtuullistettu rikoshyötyjen menettämisseuraamusta.

WinCapitan voittoihin liittyviä juttuja on vireillä eri puolilla maata. Niissä on vaadittu valtiolle rikoshyötynä yhteensä noin 20 miljoonaa euroa.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme