Mainos
Mainos

Kolme käräjätuomaria syytteeseen – "Säilöönotettujen eristämisestä ei tehty päätöksiä"

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on määrännyt syytteen nostettavaksi kolmea Helsingin käräjäoikeuden tuomaria ja yhtä Helsingin säilöönottoyksikön virkamiestä vastaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeusasiamiehen tiedotteen mukaan syyte perustuu siihen, että säilöön otettujen ulkomaalaisten erillään säilyttämistä koskevia päätöksiä ei ole käsitelty käräjäoikeudessa lain mukaisesti.

Lain mukaan säilöönottoyksikön johtaja voi laissa säädetyillä turvallisuuteen liittyvillä perusteilla päättää, että säilöön otettu ulkomaalainen pidetään erillään muista säilöön otetuista. Koska päätös lisää ulkomaalaisen vapaudenriiston astetta, käräjäoikeuden on lain mukaan otettava asia käsiteltäväksi viipymättä ja viimeistään neljän vuorokauden kuluttua erillään säilyttämisen alkamisesta. 

Oikeusasiamiehen mukaan 2006-2015 säilöönottoyksiköstä oli lähetetty käräjäoikeuteen yhteensä 246 ilmoitusta erillään säilyttämisestä. Käräjäoikeus ei kuitenkaan ollut ryhtynyt toimenpiteisiin tuomioistuinkäsittelyn järjestämiseksi yhdessäkään tapauksessa.

Asia tuli ilmi, kun oikeusasiamies teki tarkastuksen säilöönottoyksikköön joulukuussa 2014.

- Oikeusasiamies määräsi maaliskuussa 2015 asian esitutkintaan, jonka toimitti Poliisihallituksen määräyksestä Hämeen poliisilaitos. Esitutkinta-aineisto saapui oikeusasiamiehen syyteharkintaan kesäkuussa 2016, tiedotteessa sanotaan.

- Syytemääräyksen ja esitutkinta-aineiston tarkempi sisältö ovat salassa pidettäviä asian tuomioistuinkäsittelyn alkamiseen asti. Syytettä tulee ajamaan valtakunnansyyttäjän määräämä valtionsyyttäjä Helsingin hovioikeudessa.

- Oikeusasiamies ei anna asiasta lisätietoja, ennen kuin asiakirjat tulevat julkisiksi, tiedotteessa todetaan.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme