Mainos
Mainos

Kolme tuomittiin useiden vuosien vankeusrangaistuksiin Salon taposta

Kolme miestä on tuomittu useiden vuosien vankeusrangaistuksiin taposta ja avunannoista tappoon.

Rony Veikko Tapio Leväniemi tuomittiin kymmenen vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomioon taposta.

Jani-Petteri Nikkanen ja Klaus Johannes Åkerlund tuomittiin avunannosta tappoon, kotirauhan rikkomisesta sekä pahoinpitelystä neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Nikkisen tilille laskettiin lisäksi lievä vahingonteko, ja hänen sotilasarvonsa tuomittiin menetetyksi.

Halusivat antaa opetuksen – uhri tappajalle ennestään tuntematon

Uhri oli käynyt viestienvaihtoa kahden yllytyksestä tuomitun miehen ja toisen miehen naisystävän kanssa, haukkuen, nimitellen sekä uhkaillen näitä. Tätä oli jatkunut kolmisen kuukautta kuukausia, jonka vuoksi uhrille päätettiin antaa opetus.

Nikkanen ja Åkerlund olivat opastaneet Leväniemen uhrin asunnolle, jossa tämä oli tappanut itselleen aiemmin tuntemattoman uhrin veitsellä. Nikkanen ja Åkerlund olivat edellisessä kuussa pahoinpidelleet uhrin ja anastaneet tämän asunnosta jalkajousen.

Käräjäoikeus piti todennäköisenä, ettei teko ei olisi toteutunut, jos Nikkinen ja Åkerlund eivät olisi opastaneet Leväniemeä uhrin asunnolle.

Teko eteni nopeasti

Asunnossa Leväniemi oli puukottanut uhrin kuoliaaksi. Hän oli varustautunut tekoon etukäteen hansikkailla ja kätkemällä puukon nilkkaansa. Pääosa iskuista kohdistui melko pienelle alueelle kasvojen ja kaulan tuntumaan, ja teko oli ohi nopeasti.

Oikeus katsoi, että tapahtumat etenivät nopeasti opetuksen antamisesta tehdystä päätöksestä sen toteuttamiseen. Sen vuoksi tekoa ei katsottu tehdyn vakaasti harkiten, vaikka väkivallasta oli päätetty ennen lähtöä ja siihen oli valmistauduttu veitsellä. Tekoa ei myöskään pidetty tekotavaltaan erityisen raakana tai julmana.

Miehet tuomittiin yhteisvastuullisesti suorittamaan korvaukseksi uhrin tyttärelle henkisestä kärsimyksestä 6000 euroa.

Hautauskuluja tuli korvattavaksi 4200 euroa ja vahingonkorvauksia maksettavaksi 10 200 euroa. Lisäksi maksettavaksi tulivat oikeudenkäyntikulut.

Juttua täydennetty 27. kesäkuuta klo 14.04: Täydennetty teon motiivia ja tekotapaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme