Mainos
Mainos

KOMMENTTI: Ilmaista rahaa ei ole

Poliisilla on tutkinnassa eri puolilla Suomea taas iso nippu epäiltyjä sijoitushuijauksia. Hyväuskoisilta suomalaisilta on nyhdetty valtavia summia katteettomilla lupauksilla. Rahat ovat hävinneet milloin Hongkongiin, milloin Ghanaan. Moni uhri on menettänyt koko omaisuutensa.

Huijauksia voi jakaa esimerkiksi näihin kolmeen luokkaan:

1) Sijoitushuijaukset. Uhri houkutellaan katteettomilla sijoitustuottolupauksilla laittamaan rahaa esimerkiksi osakkeisiin tai joihinkin muihin kohteisiin. Raha ei koskaan mene siihen, mihin sen väitetään menevän. Näiden "nigerialaiskirjeiden" uutena ilmenemismuotona voivat olla juuri rahanlähetykset Ghanaan. 

2) Arpajaishuijaukset. Uhrin väitetään voittaneen jossain ulkomaisessa arvonnassa miljoonia euroja. Jotta voiton voisi lunastaa, uhria pyydetään maksamaan/lähettämään tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja voiton lunastamiseksi. On hyvä muistaa kysyä itseltään, olenko oikeasti osallistunut johonkin arvontaan ulkomailla? Harvoin kukaan on. 

3) Seurusteluhuijaukset. Uhriin luodaan netin keskustelupalstoilla kontakti. Orastava "suhde" johtaa lopulta siihen, että huijari saa nyhdettyä nettikumppaniltaan jättisummia mitä erilaisimmilla tarinoilla. Tässä pelissä suomalaisuhrit ovat menettäneet kymmeniä tuhansia euroja, enimmillään yli 100 000 euroa.

Paras tapa suojella itseään huijauksilta on terveen järjen käyttö. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta. Kun tarjolla on lyhyessä ajassa valtavia tuottoja, unohda. Ilmaista rahaa ei ole.

Mikä saa ihmiset aina vaan lankeamaan näihin huijauksiin? Tyhmyys, sokea usko äkkirikastumiseen, rahanahneus? Viimeinen oljenkorsi (taloudellisessa) ahdingossa? Vai mikä?

MTV Uutisten tutkivalle ryhmälle tarinansa kertonut yrittäjä sanoo, että hän yksinkertaisesti luotti suomalaisiin miehiin, joita nyt epäillään törkeistä petoksista.

"Suomalainen luottaa suomalaiseen."

Yrittäjä laskee vahingokseen yli 400 000 euroa. Hän lähetti uudestaan ja uudestaan rahaa Ghanaan ja vaikkei ihan miljoonavoittoihin uskonutkaan, suuriin tuottoihin uskoi kuitenkin. Kun hälytyskellot rupesivat soimaan, oli jo liian myöhäistä. Sijoituksista on tullut takaisin 2000 euroa.

Huijarit - sekä kotimaiset että kansainväliset - ovat taitavia etsimään otolliset uhrit suoraan puhelimen tai netin välityksellä.

Nettihuijaukset ovat maailmanlaajuista ammattimaista rikollisbisnestä. On mahdotonta tietää, mihin huijauksista saatavia rahavirtoja lopulta päätyy. Poliisin arvion mukaan rahoilla saatetaan tukea jopa terrorismia. Rahaa liikkuu käteisenä tileiltä toiselle, maasta toiseen, väärennettyjen henkilöllisyyksien turvin. Todellisia tekijöitä ei tavoiteta.Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme