Mainos
Mainos

KOMMENTTI: Miksi Aarnio ei saanut tänään puhua?

Mediamylläkkä Helsingin käräjäoikeudessa oli tänään valtaisa, kun Helsingin huumepoliisin hyllytettyä päällikköä Jari Aarniota koskeva oikeudenkäynti alkoi.

Istuntosalissa niin sanotun Trevoc-haaran valmisteluistuntoon osallistunut Aarnio kylpi salamavaloissa. Reilusti yli kymmenen kuvaajaa halusi saada entisestä poliisipomosta tuoreen valokuvan.

Myös salin ulkopuolella, etenkin valtionsyyttäjä Jarmo Hirvosen ja Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen ympärillä, kuhisi.

Se, mitä paikalle saapunut media olisi kaikkein eniten halunnut, kuitenkin kiellettiin. Syyttäjä tyrmäsi jo valmistelussa olleen tiedotustilaisuuden, jossa Aarnio itse olisi kertonut tunnelmistaan oikeudenkäynnin alla.

***

Hirvonen vetosi "prosessuaaliseen tilanteeseen" eli siihen, että Aarnio on vangittu esitutkinnan sotkemisvaaran takia.

– Vangittuna pitämiseen liittyy aina tiettyjä rajoituksia ja näiden rajoitusten voimassaollessa täytyy ottaa huomioon nimenomaan tämä sotkemisvaara. Ei ole oikein perusteltua, että hän saisi puhua miljoonalle tv-katsojalle, Hirvonen sanoi ruokatauolla antamassaan haastattelussa.

Hirvosen mielestä Aarnion päästäminen ääneen olisi ollut epäreilua muita syytteessä olevia kohtaan.

– Eihän kukaan tavallinen syytetty saa järjestää mitään lehdistötilaisuuksia silloin, kun hän on ollut vangittuna sotkemisvaaran takia. Miksi sellainen tilaisuus pitäisi poikkeustapauksena antaa poliisipäällikölle, Hirvonen kysyi.

***

Hirvonen on oikeassa: harvoin, jos koskaan tällaisia tilaisuuksia on järjestetty. Samoin harvoin, jos koskaan on rikoksista epäillyn nimeä ja kasvoja näytetty yli vuoden ajan vähintään viikoittain tiedotusvälineissä.

"Normaalissa" oikeudenkäynnissä vastaaja myös pääsee salissa heti oikeuskäsittelyn alussa ääneen. Nyt mutkikas ja pitkä prosessi vaati valmistelupäivän, ja Aarnio pääsee puhumaan omassa asiassaan aikaisintaan 13. tammikuuta, jolloin varsinainen käsittely alkaa. 

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi tänään oikeustalolla, että tiedotustilaisuuden pitäminen oli ennen kaikkea hänen toiveensa.

– Se oli minun pyyntöni sen vuoksi, että te [toimittajat] olette nyt yli vuoden kysyneet minulta, että miten päämieheni voi. Olisin ajatellut, että hän olisi voinut vastata teidän kysymyksiinne, miten hän voi. Se oli ainut syy, Leppiniemi perusteli.

– Ei niillä kysymyksillä tai vastauksilla olisi ollut tarkoitus avata tätä asiaa siltä osin kun se ei olisi ollut sallittua.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme