Mainos

Kommentti: Poliisin Jihad

Helsingin huumepoliisin päällikköön Jari Aarnioon kohdistuvan lahjus- ja virkarikostutkinnan yksityiskohdista on vielä vähän tietoa.

Tutkinnanjohtajat ovat tiedottaneet rikosepäilyistä niukasti. Siksi on mahdotonta muodostaa kokonaiskuvaa, mistä tutkinnassa kaikkinensa on kysymys.

Epäillyn rikosvyyhdin seuraukset ovat kuitenkin jo tiedossa.

Riippumatta siitä, saako Aarnio lopulta tuomion vai ei, Helsingin poliisin huumerikosyksikön ja keskusrikospoliisin päämajan välisiin ongelmiin kirjoitetaan kokonaan uusi epäluottamuksen luku.

Tapaus Aarnion jälkeen epäluottamus tulee olemaan niin syvä, ettei se korjaannu vuosiin, ehkä ei vuosikymmeniin.

Poliisiylijohto Mikko Paatero etunenässä on yrittänyt vakuutella, ettei yksiköiden välillä ole ongelmia. Puheet eivät vastaa todellisuutta.  Lukuisten Helsingin poliisin huumerikosyksikössä ja KRP:n päämajassa työskentelevien rikostutkijoiden keskinäiset välit ovat jäätävät.  Yhteistyöstä ei vuosikausiin ole tullut juuri mitään. Jokainen voi miettiä, millaiset nämä välit ovat Aarnio-tutkinnan jälkeen.

Kyse on poliisin jihadista, "sisäisestä kilvoittelusta". Sen juuret ovat pitkällä viime vuosituhannen puolella: kuka tutkii kovimmat ja isoimmat jutut, kuka tekee kovinta tulosta.  Mutta vasta viime vuosina epäterve kilpailuasetelma on johtanut ennen näkemättömään epäluottamukseen. 

Poliisin jihad ei ole vain Helsingin ja KRP:n välinen "kamppailu". Epäluottamus on niin syvällä, että maakunnissakin paikallispoliisien huumeryhmät ovat jakautuneet kahteen leiriin: Jokiniemen (KRP:n päämaja) leiriin ja Helsingin leiriin.  Ristiriitoja on myös KRP:n sisällä. Tämä kaikki on myös poliisiylijohdon tiedossa. Miten poliisiylijohto voi sallia tilanteen jatkuvan?  Tällä hetkellä mopo ei vain keuli, sitä ajetaan myös ilman käsiä.

Rikosepäilyt on tutkittava, mutta myös niiden taustoja on hyvä pohtia. MTV Uutisten tietojen mukaan keskusrikospoliisissa on tämän vuoden aikana ääneen vaadittu, että "Aarniolle on löydettävä jotain". Löydettävä siis rikos, josta Helsingin huumepoliisin päällikkö saadaan tuomiolle.  Aiemmat rikosepäilyt kuivuivat kasaan. Aarnio on ollut KRP:n päämajan tietyille ryhmille vuosikausia punainen vaate. 

Aiheellinen kysymys on myös, miksi Trevocin siviilihenkilöihin kohdistuvien rikosepäilyjen tutkinnanjohto on keskusrikospoliisilla. Krp:hän irtisanoi aikoinaan Trevocin nyt vangittuna olevan toimitusjohtajan eli taustalla kummittelee iso riita-asia. Eikö pätevää tutkinnanjohtoa olisi löytynyt muualta pääkaupunkiseudulta? Nyt voi ihmetellä mahdollista jääviysongelmaa.

No, yhteistä seurantalaitteistoa poliisiyksiköt eivät tuolloin siis saaneet hankittua juuri syvän epäluottamuksen takia. Jihadia kaikki tyyni.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot