Mainos

Kommentti: Uskaltaako suomalaista verkkopankkia käyttää uhasta huolimatta?

MTV Uutiset uutisoi tällä viikolla, että suomalaisiin verkkopankkeihin kohdistuu laaja hyökkäysaallon uhka ennen joulua. Uhka on todellinen.

Olen saanut lukijoilta lukuisia kyselyitä siitä, uskaltaako suomalaista verkkopankkia käyttää normaaliin tapaan uhkaavasta hyökkäysaallosta huolimatta.  Koin aiheelliseksi hieman avata asiaa tarkemmin, koska uhka koskettaa käytännössä jokaista suomalaista verkkopankin käyttäjää.

Tärkein seikka tavallisen tietokoneen käyttäjän kannalta on tietoturvasta huolehtiminen. Hyökkääjä voi nimittäin murtautua verkkopankkiin asiakkaan tietokoneella olevan haittaohjelman avulla.

Miten haittaohjelmia eli pankkitroijalaisia voi tulla asiakkaan tietokoneelle?

Asiakkaan tietokone saastuu, kun tämä surffailee haitallisille sivuille (esim. aikuisviihdesivut), joihin haittaohjelma on voitu ujuttaa. Ja kun asiakas klikkaa epämääräistä linkkiä, pankkitroijalainen on käyttäjän koneella jo lähes huomaamatta. Tämä siis sillä edellytyksellä, ettei ole huolehtinut tietoturvastaan.

Ja mitä tämä tietoturvasta huolehtiminen sitten tarkoittaa?

Tietokoneen käyttäjän on suotavaa hankkia tehokas virustorjuntaohjelma, jota kannattaa itse manuaalisesti päivittää, jos se ei automaattisesti päivity. Toisekseen tietokoneen palomuuriasetusten kannattaa olla riittävän tiukat, ettei ylimääräistä, haitallista liikennettä pääse tietokoneelle. Myös nettiselainta, käyttöjärjestelmää ja muita tarvittavia ohjelmia on syytä päivittää tarvittavin väliajoin.

Kansainvälistä toimintaa

Verkkorikollisten toiminta on nykyään kansainvälistä ja verkkorikollisuudessa liikkuu miljardeja euroja. Tietokonenörtit eivät tee peräkammareissaan haittaohjelmia enää tietokonekäyttäjien kiusaksi, vaan nyt haittaohjelmalla tehdään puhdasta rahaa - ja paljon tehdäänkin.

Juttelin asiantuntijan kanssa suomalaisiin verkkopankkeihin kohdistuvasta hyökkäysaallon uhasta ja eräs asia hämmästytti suuresti: yritysten palkanmaksuhenkilökunnan käyttäytyminen.

- Palkanmaksajat liikuttavat isoissa yrityksissä satojatuhansia euroja tileiltä toisille tileille. Oli hämmentävää huomata, että palkanmaksajat olivat hetki ennen rahojen siirtämistä käyttäneet Facebookia samalla koneella ja samoilla käyttäjäasetuksilla, asiantuntija ihmetteli. Aika isot riskit tuommoisessa toiminnassa.

Suomalaisiin verkkopankkeihin kohdistuva hyökkäysaalto ei ole vielä konkretisoitunut. Nyt asia on nostettu esille ja siitä on varoitettu.

Ja mitä tulee alkuperäiseen kysymykseen: kyllä suomalaisia verkkopankkeja uskaltaa käyttää, kun huolehtii tietoturvasta. Suomalaiset pankit itsessään ovat hyvin luotettavia toimijoita ja ne tekevät hyvää työtä omien järjestelmiensä päivittämiseksi. Mutta oletko sinä valmistautunut uhkiin? Jos et, ryhdy toimiin.

Ja jos käy niin hullusti, että huomaa rahaa tililtä kadonneen, kannattaa asiassa olla viipymättä yhteydessä pankkiin. Pankki voi sulkea verkkopankin ja asiakas välttyy pahemmilta tappioilta.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot