Mainos
Mainos

Kommentti: Vankilamatematiikka lyhentää Seinäjoen 15-vuotiaan murhaajan tuomion

Murhasta rangaistaan Suomessa elinkautisella, mutta vankilamatematiikka lyhentää Seinäjoen teinimurhaajan tuomion kolmeen vuoteen, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Ensinnäkin tekijä on alle 18-vuotias, joten maksimirangaistus lyhenee lain perusteella neljänneksellä, mikä elinkautisessa tarkoittaa enintään 12 vuoden tuomiota.

Tekijä todettiin alentuneesti syyntakeiseksi, mikä pudottaa tuosta 12 vuodesta jälleen neljänneksen pois. Eli päädytään oikeuden langettamaan 9 vuoteen.

Nuorisovanki suorittaa rangaistuksestaan kuitenkin vain kolmasosan, joten 15-vuotias tytön todellinen tuomio on kolme vuotta. Hän vapautuu keväällä 2018 pian 18-vuotispäivänsä jälkeen.

Hallitus itse asiassa 2000-luvun alussa ehdotti tästä kolmasosa-säännöstä luopumista.

Tarkoitus oli, että nuoretkin suorittaisivat rangaistuksesta puolet.

Tämä kuitenkin kaatui eduskunnassa. Lakivaliokunta totesi, että nuoren ”vankilassaoloaika on syrjäytymisen ja laitoskierteen estämiseksi pyrittävä rajoittamaan niin lyhyeksi kuin se — erityisesti tuomion perusteena oleva rikollinen teko huomioon ottaen — rangaistusjärjestelmän yleisen hyväksyttävyyden kannalta suinkin on mahdollista.

Tässä tapauksessa tämä ”niin lyhyeksi kuin mahdollista” -peruste kyllä täyttyy, mutta en ole nyt kyllä aivan varma säilyykö samalla tämä ”rangaistusjärjestelmän yleinen hyväksyttävyys”.

Teko on aika lailla ainutlaatuinen Suomen historiassa. 15-vuotias tyttö tappoi saman ikäisen luokkatoverinsa poikkeuksellisen julmasti vielä tavalla, jossa käräjäoikeus korostaa surmaamisen sinnikkyyttä. Motiivina oli ihastus samalla luokalla olleeseen poikaan.

Mielentilatutkimukset ovat salaisia, mutta niiden yhteenvetoa selostetaan oikeuden päätöksessä. Se taustoittaa tämän mustasukkaisuus-motiivin taustaa.

Käräjäoikeuden mukaan 15-vuotiaalla on todettu psykoottinen persoonallisuus, koska hänellä ilmeni vakavaa tunne-elämän poikkeavuutta, sosiaalisen tilanteiden ongelmia, epäluuloisuutta, empatiakyvyttömyyttä sekä välinpitämättömyyttä.

Oikeus katsoi tekijän ajattelun, tunteiden poikkeavuuden sekä pelkojen vääristäneen hänen todellisuudentajuaan. Tämä oli johtanut riskialttiiseen, eriskummalliseen käytökseen ja vääristäneen hänen käsitystään roolistaan perheensä ja sosiaalisen yhteisön jäsenenä.

Kaikki ei ollut kunnossa. Kaukana siitä.

Tämän jälkeen tietysti toivoo, että tyttö saisi vankilassa tai sairaalassa asiantuntevaa hoitoa, sillä muuten ennuste hänen kohdallaan kolmen vuoden päästä on erittäin heikko.

15-vuotiaalla on kuitenkin jonkinlainen tulevaisuus. Uhrilla ei sitä enää ole.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme