Mainos
Mainos

Kostoksi murhannut elinkautisvanki pääsemässä vapaaksi – istuu 13 vuotta

Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa tuttavansa julmasti puukottaneen miehen elinkautisesta vankeudesta. Murha tapahtui toukokuussa 2002 ja mies vapautuu heinäkuussa 2015.

Nyt 31-vuotias mies murhasi tuttavansa toisen miehen kanssa Kemissä. Iltaa oli vietetty ravintolassa aamuneljään, jonka jälkeen matka jatkui grillin kautta asuntoon. 

31-vuotias oululainen uhri oli ajanut heidät tönimällä ulos asunnosta, jonne he palasivat puolisen tuntia myöhemmin puoli kuuden aikaan aamulla. Aiemmin illalla oli ollut riitaa.

Motiivina kosto

Kaksikko hyökkäsi sängyllä makaavan, väkivaltaiseksi tiedetyn miehen kimppuun ja tätä lyötiin ja viillettiin puukolla ja veitsillä yli sata kertaa. Kemi-Tornion käräjäoikeus piti tekoa alunperin tappona, mutta Rovaniemen hovioikeus muutti sen aikanaan murhaksi.

Rovaniemen hovioikeus totesi aikanaan teon motiiviksi tönimisen ja asunnosta poistamisen. Tappamista ei ollut suunniteltu etukäteen, mutta tilanne riistäytyi hallinnasta.

Hovioikeus katsoi, että teko oli erityisen raaka ja julma sekä kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Nyt vapautettava mies oli tekoaikaan 18-vuotias. Myös toinen, tekoaikaan 21-vuotias mies sai murhasta elinkautisen.

Julkinen seloste

Elinkautisvankien vapauttamisen käsitellään Helsingin hovioikeudessa. Alle 21-vuotias voidaan vapauttaa aikaisintaan, kun elinkautista on kärsitty kymmenen vuotta.

Hovioikeus totesi rikosseuraamuslaitoksen puoltavan vapauttamista. Miehellä oli myös työpaikka ja asunto tiedossa sekä läheisistä muodostuva tukiverkosto.

Itse vapauttamispäätös määrättiin tavan mukaan salaiseksi 60 vuodeksi.

- Vapauttamista puoltaville seikoille oli annettava suurempi merkitys kuin vapauttamista vastaan puhuville seikoille, hovioikeus toteaa julkisessa selosteessa. Siinä ei kuitenkaan mainita mitä nämä "vastaan puhuvat" -seikat olivat. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme