Mainos
Mainos

Kotietsinnän avulla saatu materiaali pysyy yhä sinetöitynä – HS:n tietovuotojutun tutkinta voi kestää kuukausia

Helsingin Sanomien tiedustelulakiuutista koskevassa jutussa poliisi on määritellyt "vajaa kymmenen" kuulusteltavaa.

– Vajaasta kymmenestä on kyse tällä hetkellä mutta määrä voi lisääntyä tutkinnan edetessä, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Markku Ranta-aho keskusrikospoliisista kertoo.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa jutun, jonka lähteenä käytettiin Puolustusvoimien salassa pidettäviä asiakirjoja. Keskusrikospoliisi tutkii HS:n uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Vuotoa tutkitaan epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena.

Tutkinta voi viedä kuukausia

– Voi olla, että pöytäkirjat ovat valmiina huhti-toukokuussa, Ranta-aho täsmentää.

Poliisilla on hallussaan toimittajalta saatua materiaalia, kun poliisi teki Helsingin Sanomien jutun julkaisun jälkeen kotietsinnän artikkelin kirjoittaneen toimittajan kotiin.

KRP:n mukaan esitutkinta määrättiin, koska poliisilla oli syytä epäillä, että rakennuksen kellarissa oli aiemmin iltapäivällä pyritty tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

Ranta-ahon mukaan materiaali pysyy vielä sinetöitynä.

– Sinetöidyt tavarat ovat tallessa eikä niiden tutkinnalla ole vielä kiirettä, Ranta-aho sanoo.

– Meidän täytyy ensin odottaa, tuleeko kotietsinnästä valitus ja mitä käräjäoikeus siihen sanoo.

Valitusaikaa on 30 vuorokautta. Kun kotietsintä tapahtui 17.12, valitusaikaa on vielä puolitoista viikkoa. Ranta-ahon mukaan hänelle ei ole tullut tietoa, että valitus olisi tehty. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme