Mainos
Mainos

Koulusurmaa valmistellut nainen: "Menetetyt henget uhrilahjoja Auviselle"

Oikeusistunnot Kokkolan Kiviniityn koulusurman valmistelujutussa päättyivät maanantaina syyttäjän rangaistusvaatimuksiin. Syyttäjä vaatii käräjillä Helsingissä 21-vuotiaalle naiselle kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta. Oikeus antaa tuomion tai välituomion asiasta ensi viikon perjantaina.

Nainen kiistää, että olisi tehnyt varsinaista päätöstä panna koulusurman suunnitelmat toimeen. Hänen mukaansa joukkosurma kuitenkin pyöri mielessä.

– Koin, että nämä menetetyt henget olisivat tavallaan olleet uhrilahjoja (Jokelan koulusurman tehneelle) Pekka-Eric Auviselle, nainen sanoi.

Naisen mukaan kiinnostus koulusurmaa kohtaan ei aiheutunut halusta kostaa hänen aiemmalle koululleen. Hän kertoi sen sijaan tunteneensa sympatiaa Auvista kohtaan ja uskoneensa tämän olleen yksinäinen.

– Jossakin vaiheessa säälin tunne vaihtui siihen, että Pekka olisi ollut minun ystävä, nainen kertoi.

Uni laukaisi fantasiat

Syyttäjä vaatii naiselle rangaistusta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, ampuma-aserikoksen yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta. Epäillyn valmistelun aika on heinäkuusta 2014 viime syyskuun puoliväliin.

Nainen uusi oikeudessa aiemman kertomuksensa siitä, että koulusurma alkoi pyöriä mielessä heinäkuussa 2014 nähdyn unen jälkeen. Unessa nainen kiipesi Kiviniityn koulun juhlasalin lavalle ja alkoi tulittaa yleisöä konetuliaseella.

Jatkuva kiinnostus koulusurmaan kehittyi naiselle ajan kanssa.

– Tunsin kuuluvani johonkin. Se koulusurmakiinnostus jotenkin auttoi minua kehittämään omaa identiteettiäni. Mulla oli oma juttu, jota sain opiskella ja fiilistellä. 

Avunannoista syytettynä kaksi miestä

Jutussa kahta miestä syytetään avunannosta koulusurman valmisteluun.

Nainen yritti muun muassa tilata asetta mieheltä, jolle syyttäjä vaatii puolentoista vuoden ehdotonta vankeutta. Syyttäjän mukaan lausunnon miehen terveydentilasta tulee kuitenkin vaikuttaa tuomioon.

Keski-ikäistä miestä syytetään avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun, ampuma-aserikokseen ja huumausainerikokseen. Miehen puolustus vetoaa siihen, että mies on muun muassa itse kertonut poliisille koulusurman uhasta. Hän on oikeudessa myös kiistänyt pitäneensä asetta hallussa.

Nuoremmalle miehelle syyttäjä vaatii 10 kuukauden ehdollista vankeutta. Käytännössä kysymys on siitä, tukiko mies henkisesti tekoa vai ei.

Syyttäjä vaatii miehelle tuomiota avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun ja toissijaisesti törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

Mies kiistää avunannon mutta myöntää huumausaineen käyttörikoksen.

Epäilty on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Katso uutisvideo:


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme