Mainos
Mainos

Kouluttaja vastaa: Milloin poliisi voi käyttää asetta Suomessa?

Ampuma-ase on poliisille äärimmäinen voimankäyttöväline, kertoo ylikonstaapeli Juha Mielonen Poliisiammattikorkeakoulusta.

Mielonen huomauttaa, että poliisille sallitut voimakeinot ja niiden rajat on määritelty lainsäädännössä. Ennen kuin poliisi voi uhata uhkaavasti käyttäytyvää henkilöä aseella, pitää täyttyä ampuma-aseen käytön edellytykset.

- Ne edellytykset tarkoittavat sitä, että ei ole löydettävissä lievempää keinoa, ja se ampuma-ase on sillä hetkellä lievin, tehokas ja toimiva voimankäyttöväline, ja aseenkäytön tavoite on vaarallisen, aseistautuneen henkilön vaarallisen toiminnan pysäyttäminen, voimankäyttöä Poliisiammattikorkeakoulussa opettava Mielonen kertoo.

Poliisien koulutuksessa pyritään Mielosen mukaan painottamaan sitä, että asetta käytetään vain siinä tilanteessa, kun poliisilla ei ole enää mahdollisuutta toimia toisin.

Koulutuksessa painotetaan myös tehtäväkohtaisen tilannearvion tekemistä tilanteesta ja voimankäyttövälineestä, johon poliisi varautuu.

Kaikki laukaukset yhtä vaarallisia

Poliiseille teroitetaan koulutuksessa, että ei ole olemassa vähemmän vaarallista laukausta.

- Tämä tarkoittaa sitä, että pitää hyväksyä riski poliisin aseenkäytön kohteena olevan henkilön jopa vakavammasta loukkaantumisesta. Meillä koulutuspainotus on se, että hyväksytty riski on äärimmillään henkilön menehtyminen, Mielonen sanoo.

Jos poliisi joutuu käyttämään ampuma-asetta henkilöä kohti, tähdätään laukaus aina tapauskohtaisen arvioinnin perusteella.

- Se on tapauskohtaista, mistä toiminnan pysäyttämistä haetaan. Yritetään toiminnan pysäyttämistä mistä vaan, niin aina hyväksytyn riskin pitää olla äärimmillään se, että kohdehenkilö menehtyy poliisin ampuma-aseenkäytön seurauksena.

- Meillä ei lähtökohtaisesti mitään turhia laukauksia ammuta, eikä asetta käytetä muuten kuin silloin, kun muuta lievempää keinoa ei ole käytettävissä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme