Mainos
Mainos

KRP epäili laajassa tutkinnassa: Afrikkalaiset värväsivät useita suomalaisnaisia kuljettamaan huumeita matkalaukuissa

Keskusrikospoliisi on tutkinut laajan rikoskokonaisuuden, jossa viittä suomalaisnaista epäiltiin nigerialaisen rikollisorganisaation huumekuriireiksi.

– Epäilyjemme mukaan eri-ikäisiä suomalaisia naisia värvättiin kuljettamaan huumeita matkalaukuissa pitkin maailmaa, tutkinnanjohtaja Esa Virtanen KRP:stä sanoo MTV Uutisille.

Keskusrikospoliisi tutki Tullin ja Hollannin viranomaisten kanssa kansainvälistä salakuljetusvyyhtiä kaikessa hiljaisuudessa kahden vuoden ajan. Tapahtumat ja rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2010-2013. Pöytäkirja valmistui syyttäjälle kuukausia sitten.

Matkalaukuissa metamfetamiinia ja kokaiinia

KRP epäili, että kuriireina toimineet suomalaisnaiset salakuljettivat lentokoneiden ruumaan menneissä matkalaukuissa ainakin metamfetamiinia ja kokaiinia. Laukkuihin oli varta vasten rakennettu kätköt ja lokerot.

Tutkinnan mukaan huumeita kuljetettiin Etelä-Amerikasta Afrikkaan ja edelleen Eurooppaan, Australiaan sekä Aasiaan.

– Matkoja oli toistakymmentä ja syyttäjälle siirtyneitä epäiltyjä törkeitä huumausainerikoksia yhteensä 16, Virtanen sanoo.

Esitutkinnan mukaan salakuljettajina toimineet suomalaiset kuriirit värvättiin useimmiten tehtävään heidän oleskeltuaan lomamatkoilla Gambiassa.

Värväreinä toimivat Gambiassa asuvat ja oleskelevat nigerialaiset, jotka lähestyivät suomalaisia ja tuttavuussuhteen luotuaan jatkoivat toimeksiantojaan myöhemminkin.

– Naisia oli värvätty sekä paikan päällä Afrikassa että sähköpostitse nigerialaishuijausten tapaan. Heille oli luvattu lomamatkoja ja rahaa muutamia tuhansia euroja, Virtanen kertoo.

Esitutkinnassa saatiin selvitettyä, että nigerialaisista koostuvan, hyvin järjestellyn ja ammattimaisesti johdetun rikollisorganisaation toimeksi antamana huumeita oli maailmalla kuljetettu samalla tekotavalla maanosista toisiin ja lukuisiin eri maihin.

Toimeksiantajaporukka oli värväyksen jälkeen tuonut kuriirille sovittuun paikkaan matkalaukun, johon hänen käskettiin pakata omat tavaransa. Sitten kuriiri matkusti matkalaukkuineen määränpäähän, missä hän jätti tavaroista tyhjennetyn laukun hotelliin tai toimitti sen muualle vastaanottajalle.

Kuriiri hankki määränpäässä usein prepaid-liittymän, jolla laukun vastaanottajalle soitettiin.

– Värvääjillä on ollut joka maassa vastaanottaja paikalla, Virtanen sanoo.

KRP: Laukkuja tuli myös Suomeen

KRP:n tutkinta oli lähtenyt liikkeelle saaduista kansainvälisistä viranomaistiedoista ja suomalaisen naisen kiinnijäämisestä Japanissa.

Naisen matkalaukusta löytyi vuonna 2012 lähes neljä kiloa metamfetamiinia ja hän sai Japanissa yli kymmenen vuoden vankeustuomion. Kyseisen naisen osalta KRP ei Suomessa ole tehnyt esitutkintaa.

KRP:n mukaan lähtöepäily tutkinnassa oli, että huumelaukkuja kuljetettaisiin myös Suomeen.

– Tiedämme, että ainakin kaksi laukkua tuli tänne ja tietyllä aikavälillä ne siirtyivät Hämeenlinnaan ja sieltä toinen tuli Helsinkiin. Laukut jäivät kuitenkin kateisiin. Oltiin jatkuvasti vähän myöhässä, Virtanen sanoo.

Suomessa laukkuja tai huumeita ei tutkinnan aikana siis saatu takavarikkoon.

Syyttäjä: Ei näyttöä, ei syytteitä

Suomalaisia epäiltyjä oli jutussa yhteensä kuusi: viisi naista ja yksi mies.

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä on tällä viikolla tehnyt kaikkien epäiltyjen osalta syyttämättäjättämispäätöksen.

Kuriireiksi epäillyistä naisista vanhimmat ovat syntyneet vuonna 1962 ja nuorin vuonna 1991. Naisten kertoman mukaan heitä oli värvätty palkkiota vastaan kuljettamaan maasta toiseen kultaa tai kultapöylyä. 

– Esitutkinnassa Suomessa ei ole tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella olisi osoitettavissa naisten tienneen kuljettaneensa huumausaineita. Näyttöä ei ole ja tämän vuoksi syytettä tutkituista törkeistä huumausainerikoksista ei nosteta, Sipilä sanoo

Kaksi KRP:n esitutkinnan kohteena olleista suomalaisnaisista oli otettu kiinni ja tuomittu ulkomailla huumausaineiden salakuljetuksesta. Yksi jäi kiinni Karibianmeren Trinidad ja Tobagolla ja toinen Ranskassa.

Matkalaukuissa olleet huumausaineet olivat olleet erittäin hyvin kätkettyinä ja niiden pakkauksessa oli oletettavasti käytetty laadukasta huumeiden hajun peittävää ainetta.  

– Kaikkien kertomuksista ja maailmalla kiinnijäämisistä käy ilmi, että huumeet oli pakattu laukkujen rakenteisiin niin hyvin, että vaikka niitä oli läpivalaistu ja niitä olivat koirat nuuskineet, henkilöt oli pääosin päässeet tarkastuksesta läpi, Sipilä sanoo.

Tukikohta Amsterdamissa

KRP:n tutkinnassa selvisi myös, että rikollisorganisaatiolla oli hetken aikaa Euroopassa tukikohta Amsterdamin lähiössä.

KRP teki yhteistyötä Hollannin viranomaisten kanssa ja yritti jäljittää nigerialaisia, mutta organisaation jäsenet ehtivät häipyä joko takaisin Afrikkaan tai Euroopassa toiseen maahan.

– Värvääjät toimivat valeprofiileilla ja Euroopassa käydessään väärennetyillä passeilla, tutkinnanjohtaja Virtanen kertoo. 

Rikollisorganisaatioon kuuluvat ja siinä aktiivisesti toimineet nigerialaiset esiintyivät suomalaisten keskuudessa pelkillä etunimillä tai kutsumanimillä. Heidän todellisia henkilöllisyyksiään ei paria poikkeusta lukuun ottamatta pystytty selvittämään.

– Nigerian-päätä pyrittiin tässä selvittämään yhteistyöllä myös Europolin Afrikan-yhdysmiesten kanssa. Tällä kertaa siinä ei onnistuttu, Virtanen sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme