Mainos
Mainos

KRP:n äänitutkija vakuuttunut kapellimestarin Auer-tulkinnasta - asiantuntijaryhmä perkaa nauhaa

Keskusrikospoliisin äänitutkija on vakuuttunut, että suomalaisen kapellimestarin tekemä Ulvilan murhaan liittyvä hätäkeskuspuhelutulkinta on oikea.

Tunnettu kapellimestari on sitä mieltä, että osa Anneli Auerin soittamasta hätäpuhelusta olisi nauhoitettu etukäteen.

Korkeimpaan oikeuteen toimitetussa lisätutkintaselvityksessä äänitutkija toteaa, että on samaa mieltä kapellimestarin tutkimustuloksista ja vahvistaa, ettei keskusrikospoliisi ole tutkinut tallennetta aikanaan samalla äänenkäsittelyohjelmalla.

Kapellimestari on käyttänyt tutkimuksissaan Izotope RX3 advanced -nimistä äänenkäsittelyohjelmaa, joka pystyy erottelemaan päällekkäisiä ääniä monotallenteesta.

TAUSTA

- Kapellimestari kiinnostui hätäkeskukseen soitetusta puhelusta, kun hän luki netistä siihen liittyvistä tulkinnoista.

- Pian hän löysi tiensä sivuille, joihin tallenne oli ladattu.

- Kapellimestari tallensi nauhan koneelleen ja alkoi tutkia tallennetta äänenkäsittelyohjelmalla, joka on kehittyneempi kuin krp:n käytössä olevat ohjelmat.

- Syyttäjille kapellimestari kertoi tutkimuksistaan kesäkuussa.

- Nyt syyttäjä on toimittanut korkeimpaan oikeuteen selvityksen kapellimestarin löydöksistä. Niiden perusteella seitsenhenkinen ryhmä jatkaa tutkimuksia nauhan parissa.

- Syyttäjä on hakenut valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, koska Vaasan hovioikeus vapautti Anneli Auerin murhasyytteistä viime helmikuussa.

- Tämä on jo toinen kerta, kun korkeimmasta oikeudesta haetaan valituslupaa Ulvilan surmajuttuun liittyen. Viimeksi KKO palautti jutun käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Kapellimestari esitteli kesäkuussa syyttäjille ne kohdat tallenteesta, jotka hänen mukaansa osoittivat taustanauhoitteen käytön. Ohjelman avulla tallenteesta pystyy kapellimestarin mukaan osoittamaan kohdat, että paikoin puheen voimakkuuserot eivät täsmää siihen, missä kohdassa asuntoa Auer ja uhri ovat olleet.

Lisäksi tallenteessa on kapellimestarin mukaan kohta, jossa Auer on hengitysäänten mukaan puhelimessa, vaikka hänen äänensä kuuluu samanaikaisesti kaukana puhelimesta.

Tallenne on yksi tärkeimmistä todisteista

Ulvila-oikeudenkäynneissä todistajana toiminut krp:n äänitutkija on ollut jo aiemmin vakuuttunut, että osa Auerin soittamasta hätäpuhelusta on nauhoitettu etukäteen. Hänkin on ihmetellyt esimerkiksi tallenteesta kuuluvia hengitysääniä.

Hätäkeskuspuhelun perkaaminen on ollut Ulvila-oikeudenkäynneissä merkittävässä roolissa, sillä se on yksi surmajutun tärkeimmistä todisteista. Syyttäjien mukaan korkeimman oikeuden tulisikin ottaa uusi tutkimus vakavasti.

– Asia on jutun ratkaisemisen kannalta tärkeä, koska hätäkeskuspuhelutallenteelta kuuluvien äänien osittainenkin äänittäminen etukäteen osoittaisi sen, ettei tallenteelta kuuluva tilanne ole ollut kaikilta osin todellinen ja että puhelun soittajalla on ollut ilmeinen tarkoitus johtaa viranomaisia harhaan.

– Jos Anneli Auer on toiminut tällä tavalla, ulkopuolinen tekijä voidaan käsityksemme mukaan varmuudella sulkea pois, syyttäjän lisätutkintaselvityksessä todetaan.

Kapellimestarin äänitutkimusta ruoditaan nyt syyttäjän kokoamassa seitsenhenkisessä ryhmässä. Kapellimestarin ja krp:n äänitutkijan lisäksi ryhmässä on mukana muun muassa musiikin ja tekniikan asiantuntijoita eri yliopistoista.

Syyttäjien mukaan ryhmän on tarkoitus saada tutkimuksensa valmiiksi syyskuun loppupuolella.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme