Mainos
Mainos

Krp:n mies ennusti Trevoc-ongelmat, mutta kiisti profeetalliset kyvyt

Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaan ihmetteli jo vuonna 2009 miksi Helsingin poliisilaitos ajoi sinnikkäästi Trevocin seurantalaitteiden hankintaa. - Olisi ollut muitakin vaihtoehtoja, Kurenmaa sanoi.

Trevoc-vyyhtiä käsitellään 21. päivää Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio istui kahdella pallilla: omisti salaa Trevocia ja vaikutti siihen, että Helsingin poliisi osti firman laitteita. Puolustus on eri mieltä.

Krp:n apulaispäällikkö Kurenmaa kertoi ihmetelleensä kesällä 2009, kun Helsingin poliisi halusi nimenomaan Trevocin laitteita.

- Aina on tarjolla muita. Kun ei haluttu selvittää, se laittoi hälytyskellot soimaan, Kurenmaa sanoi. - Nyt meille jätetään jotain kertomatta.

Seurantalaitteita puitiin palaverissa poliisin ylijohdossa syyskuun alussa 2009. Kurenmaa epäili epämääräisiä omistussuhteita.

- Kun poliisit ajoi tätä, niin epäilin oliko koira haudattuna. En tiedä miten asiaa selviteltiin. Toin vain asiat esille.

Kurenmaa kiisti kuitenkin profeetalliset kyvyt. Hän sanoi, ettei hän osannut ennustaa nyt oikeudessa käsiteltävää vyyhdin.

Oliko tuolloin epäilyjä Aarnion omistuksesta?

- Tuossa palaverissa yritin pitää sellaisen rajan, ettei menisi kunnianloukkauksen puolelle, kun ei ole näyttöä. En maininnut nimiä tarkoituksella.

Pataman potkut taustalla

Trevocin johtohahmo Pasi Patama oli saanut luottamuspulan takia potkut keskusrikospoliisista.

- Jos on kuukausipalkalla rakentamassa seurantalaitteita, ei kai niitä myydä yrityksen kautta poliisille.

- Siviilissä seurantalaite valmistui, virkatyönä ei.

- Ei mulla ole mitään kaunoja Patamaa vastaan. Hän teki vaan virheliikkeen kun lähti salaa kilpailemaan virastoa vastaan.

Keskusrikospoliisi vastusti jyrkästi sitä, että Helsingin poliisi ostaisi Trevocin laitteita.

- Me olisimme pystyneet toimittamaan seurantalaitteita. Niitä ei haluttu. Siitä oli kysymys.

Tämä sai puolustusasianajajat ihmettelemään. Monet aiemmat todistajat ovat kertoneet, ettei laitteita ollut.

Kurenmaan mukaan krp:n miehet olisivat voineet tulla tarvittaessa asentamaan laitteita Helsingin tutkimiin juttuihin.

Poliisin ylijohto ja valvonta

Helsingin poliisi sai poliisin ylijohdolta syyskuussa luvan 2009 Trevocin laitteiden hankintaan. Päätöksen mukaan laitoksen piti lopettaa Trevocin laitteiden käyttö, kunhan keskusrikospoliisi pystyisi toimittamaan laitteita.

Kurenmaa kertoi, että laitteita toimitettiin Helsinkiin, mutta niitä ei käytetty. Laitteet jäivät hyllyyn. Kurenmaa ei muistanut minä vuonna tämä tapahtui.

- Poliisin ylijohto valvoo omia päätöksiään. Jos ei niitä kiinnosta, niin ei kiinnosta

Eikö krp:llä ollut puheyhteyttä Helsinkiin?

- Ei se puheyhteys [seurantalaitteissa] ole pätkinyt, jossain muussa se on pätkinyt.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme