Mainos
Mainos

KRP Panama-paljastuksesta: Metso-pomon rahankierrätyksessä ei syytä epäillä rikosta Suomessa

Ylen MOT-ohjelman tiedot konepajakonserni Metson Venäjän myyntipäällikön rahankierrätyksestä eivät näillä näkymin johda rikostutkintaan ainakaan Suomessa.

– Maanantain MOT-ohjelman perusteella ei voida katsoa, että esitutkintakynnys ylittyisi, keskusrikospoliisin talousrikostorjunnan päällikkö, rikostarkastaja Markku Ranta-aho sanoo MTV Uutisille.

MOT-ohjelman mukaan Metson Venäjän myyntipäällikkö oli kierrättänyt rahaa Panamassa olevasta yhtiöstään Metsoon ja sieltä takaisin omaan yhtiöönsä veroparatiisissa.

– No tässä on aika selviä viitteitä kyllä rahanpesuun, eläkkeellä oleva Metson pitkäaikainen sisäisen tarkastuksen johtaja Jarmo Kääriäinen kommentoi MOT-ohjelmassa.

Ranta-ahon mukaan rahanpesusta on tullut yleisessä keskustelussa laveampi käsite kuin mitä rikoslaissa ja rikostutkinnassa tarkoitetaan. 

Rahanpesu on toimintaa ottaa vastaan, käyttää, muuntaa, luovuttaa, siirtää tai välittää rikoksella hankittua omaisuutta peittääkseen tai häivyttääkseen hyödyn tai omaisuuden laittoman alkuperän.

– Metso-tapauksessa ei ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, jotka viittaisivat siihen, että Suomessa olisi tehty rikos, johon liittyisi rahanpesua. Tapahtumat ovat olleet Suomen ulkopuolella, Ranta-aho sanoo.

Myyntipäällikkö sai potkut

Metso on antanut Venäjän myyntipäällikölleen potkut Panama-paljastuksen takia.

MOT-ohjelman mukaan myyntipäällikön panamalaisyhtiö Orbit maksoi ensin rahaa venttiileistä ja komissiopalkkioista Suomeen Metsolle noin 65 000 euroa.

Maksu oli venäläiseltä NTA Promilta, joka puolestaan myi venttiilit eteenpäin ruotsalaiselle Euroarmgroupille. MOT:n mukaan summaan oli tullut 300 000 euroa lisää ja tämä summa palasi takaisin myyntipäällikön panamalaisfirmaan.

Sama järjestely tehtiin monta kertaa, mutta Metso ei ollut omassa valvonnassaan huomannut Venäjän myyntipäällikkönsä toimia.

Metson mukaan sille ei ole aiheutunut rahankierrätyksestä vahinkoa.

– Kyseisessä tapauksessa venttiileillä olisi tehty kauppaa sen jälkeen, kun Metso on myynyt ja toimittanut ne omalle loppuasiakkaalleen.

– Selvityksessä ilmeni, että epäilyt epäselvyydet ovat tapahtuneet Metson oman liiketoiminnan ulkopuolella ja yhtiön tietämättä. Metso ei ole syyllistynyt laittomaan toimintaan tai väärinkäytöksiin, eikä asiassa ole aiheutunut Metsolle taloudellista hyötyä tai vahinkoa. Selvityksen mukaan Metson sisäiset valvontaprosessit ovat kunnossa, eikä Metsolla ole voinut olla näihin epäselvyyksiin näkyvyyttä, Metso sanoi pörssitiedotteessaan.

Ylen mukaan Panama-aineistosta on paljastunut noin 300 suomalaisnimeä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme