Mainos
Mainos

KRP: Suomalaisia säikytelty ja ahdisteltu pilapuhelusovelluksella – rikosilmoituksia tehty

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan suomalaisia viime aikoina hämmentäneet pilapuhelut eivät liity rikolliseen toimintaan. Ihmiset ovat saaneet esimerkiksi perintäpuheluita tai valitussoittoja +358 521 425 364 -numerosta.

KRP:n mukaan kyseessä on JokesPhone-sovellus, jonka kautta voi valita valmiiksi nauhoitetun puhelun soitettavaksi tiettyyn numeroon. KRP kertoo, että osa puheluista on säikäyttänyt näiden saajia.

Puheluissa on saatettu esimerkiksi periä vastaajalta maksamatonta sähkölaskua tai väittää tämän käyttävän luvatta jonkun toisen nettiliittymää. Puhelut ovat suomenkielisiä ja aidonoloisia, joskin nauhoitettuja.

Poliisi on saanut kesä-heinäkuussa pilasoittoihin liittyen kymmenen ilmoitusta, joista kaksi on rikosilmoituksia. Puheluista on tullut lisäksi useita ilmoituksia KRP:n Nettivinkkiin.

KRP:n mukaan palvelu ei liity rikolliseen toimintaan, vaan puheluilla on tarkoitus lähinnä hämmentää ihmisiä.

KRP kehottaa kuitenkin ihmisiä harkitsemaan, kannattaako kyseisiä puheluita tilata, koska puhelut ovat ahdistaneet ja huolestuttaneet vastaanottajia.


Suomalaisille on tullut lukuisia hämmentäviä puheluita samasta numerosta, keskusrikospoliisi kertoo.

Kyse on KRP:n mukaan JokesPhonepilapuhelusovelluksesta, jonka kautta suomalaisia on kiusattu muun muassa perintäpuhelulla maksamattomista sähkölaskuista, valitussoitolla häiritsevästä elämästä kerrostalossa, tilauksesta, jota ei ole todellisuudessa tehty tai väitöksestä, että henkilö käyttää luvattomasti toisen nettiyhteyttä.

Kaikki puhelut ovat tulleet samasta +358521425364-numerosta.

Sovelluksen avulla voi valita valmiiksi nauhoitetun puhelun, joka soitetaan henkilön valitsemaan numeroon. Joidenkin valittavissa olevien puheluiden luonne on sellainen, että vastaanottaja voi säikähtää, ja jotkin puheluista ovat aiheuttaneet vastaanottajalle ahdistusta tai pelkoa. Puhelut ovat suomenkielisiä ja aidon oloisia, mutta nauhoitteita joita ei voi itse muokata. Applikaatio nauhoittaa käydyn keskustelun ja lähettää sen pilapuhelun tilanneelle henkilölle.

Poliisi on kirjannut kesä-heinäkuussa pilasoittoihin liittyen kymmenen ilmoitusta, joista kaksi on rikosilmoituksia ja kahdeksan muita, niin sanottuja sekalaisilmoituksia. Keskusrikospoliisin Nettivinkkiin on tullut useita ilmoituksia asiaan liittyen kesä-heinäkuussa.

Poliisin tiedossa ei ole, että puheluja olisi hyödynnetty rikollisessa toiminnassa. Puheluilla on näin ollen tarkoitus lähinnä hämmentää ihmisiä. Koska pilapuhelut ovat herättäneet vastaanottajissa huolta ja ahdistusta, poliisi kehottaa ihmisiä harkitsevaisuuteen puhelujen tilaamisen suhteen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme