Mainos
Mainos

KRP: Terrorismin rahoitukseen on vaikea päästä kiinni – "Maksussa pitäisi lukea, että ostakaa rynnäkkökivääreitä"

KRP:n rahanpesun selvittelykeskukselle tulee tänä vuonna arviolta yli 30 ilmoitusta epäillystä terrorismin rahoittamisesta, keskusrikospoliisin rahanpesuselvittelykeskuksen päällikkö Pekka Vasara kertoo.

Ilmoitukset esimerkiksi konfliktialueille menevistä rahansiirroista ovat lisääntyneet viime vuosina, mutta käytännössä poliisilla ei Vasaran mukaan ole keinoja selvittää rahansiirtojen tarkoitusta.

– Käynnissä ei ole yhtään esitutkintaa. Tarkastelemme tällä hetkellä muutamien kohdalla, ylittyykö esitutkintakynnys.

Vasaran mukaan lain pykälä terrorismin rahoituksesta ei toimi käytännössä.

– Maksuun pitäisi kirjata suurin piirtein, että ostakaa rynnäkkökivääreitä, että voisimme näyttää toteen tarkoituksen rahoittaa terrorismia, Vasara kertoo.

Ongelma poliisin näkökulmasta on se, että pitää näyttää todella tarkkaan rahan menevän terroristiryhmän käyttöön. Lähettäjän pitää joko suoraan tai välillisesti antaa tai kerätä varoja rahoittaakseen tai tietoisena siitä, että varoilla rahoitetaan laissa määrättyjä terroristisia tekoja. Myös niin sanotun terroristiryhmän yleisrahoitus on nykyään laitonta.

– Toivoin, että tämä uusi pykälä tulisi helpottamaan meidänkin työtä. Mutta käymiemme keskustelujen perusteella pelkästään se, että järjestö ottaa rahat vastaan, ei välttämättä ole riittävää.

Poliisille tulee ilmoituksia epäilyistä muun muassa pankeilta, uhkapelifirmoilta ja maksunvälitys- ja rahansiirtopalveluilta. Yhteensä 24 ammattiryhmällä on ilmoitusvelvollisuus, mikäli herää epäilys rahanpesusta tai terrorismin rahoituksesta.

– Epäilyssä voi olla kyseessä vaikka konfliktialueelle mennyt maksu siitä, että henkilöt on salakuljetettu Suomeen. Rahat on sitten maksettu jollekin, ettei perheelle lähtömaassa käy mitään.

Vasaran mukaan pitäisi voida mennä henkilön pään sisään, jotta voitaisiin näyttää, että rahoilla on ollut tarkoituksena tukea terroristien toimintaa.

– Tällä hetkellä on esimerkiksi äärimmäisen hankalaa saada jäädytettyä varoja ennen kuin ne ovat jo menneet vastaanottajalle.

Yksi juttu käynyt hovioikeudessa asti

Terrorismin rahoittamista on Suomessa jo kertaalleen puitu hovioikeutta myöten. Jutussa neljän Suomessa asuvan somalialaistaustaisen henkilön väitettiin vuosina 2008–2010 lähettäneen rahaa Somaliaan ja Keniaan al-Shabaab-järjestölle. Helsingin käräjäoikeus antoi ehdollisen vankeustuomion kolmelle miehelle ja yhdelle naiselle terrorismin rahoittamisesta.

Viime vuoden maaliskuussa hovioikeus kuitenkin hylkäsi kaikki syytteet, vaikka oikeuden mukaan yksi syytetyistä oli tietoinen siitä, että hänen lähettämillään varoilla tuetaan Somaliassa toimivan al-Shabaab-järjestön taistelutoimintaa. Tuomio on lainvoimainen.

Laki ei vielä kieltänyt vuosina 2008–2010 niin sanotun terroristiryhmän yleisrahoitusta. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme