Mainos
Mainos

KRP uudesta liivijengistä: ”Kansainvälinen rikollisryhmä, joka ei kaihda väkivaltaa”

Poliisi pitää Suomeen saapumisestaan tiedottanutta Satudarah-moottorpyöräkerhoa uhkana ja aikoo seurata sen toimintaa. Toissapäivänä Satudarahin monet osastot juhlistivat sosiaalisessa mediassa Satudarah MC Helsingin syntymää.

Julkaistuissa kuvissa oli siniristilippukoristeisten liivien kantajien lisäksi myös Satudarah MC:n edustajia esimerkiksi Ruotsista ja Alankomaista.

Suomeen rantautuneesta Satudarah-moottoripyöräkerhosta uutisoitiin jo viime vuonna, kun keskusrikospoliisi (KRP) varoitti sen etsivän mahdollisuuksia toimia Suomessa.

KRP:n Rabbe von Hertzen voikin todeta, ettei uuden ryhmän syntymä ollut yllätys. Muissa Pohjoismaissa Islantia lukuun ottamatta Satudarah hänen käsittääkseen jo toimii.

– Olemme kokoajan olleet kartalla ja tietoisia siitä, että tällainen ryhmä todennäköisesti tänne tulee, hän toteaa.

Hän kertoo KRP:n suhtautuvan ryhmään uutena tulokkaana järjestäytyneiden rikollisryhmien joukossa.

– Kyllä me näemme tämän yhtenä kansainvälisenä rikollisryhmänä, joka on rantautunut nyt Suomeen. Se on maailmalla suhteellisen väkivaltaan pystyvä, tai sitä kaihtamaton.

”Aiheuttaa epävarmuustilaa”

Satudarah on vanhastaan hyvin vahva synnyinmaassaan Alankomaissa. Esimerkiksi Saksassa se on taas kokonaan kielletty.

Ryhmä on markkinoinut itseään ulospäin järjestönä, joka hyväksyy eri kansallisuudet, uskonnot ja etniset taustat, ja sillä onkin paljon maahanmuuttajataustaisia jäseniä. Jäsenet ovat sotkeutuneet eri maissa rikolliseen toimintaan, myös Ruotsissa ja Tanskassa.

Poliisi tulee von Hertzenin mukaan seuraamaan Satudarahin toimintaa suhteellisen tarkasti, kuten myös sen vaikutuksia liivijengikenttään.

– Satudarah aiheuttaa uutena toimijana varmasti myös Suomen rikollisissa moottoripyöräryhmittymissä epävarmuustilaa ja tuo jännitteitä. Siinä mielessä voi syntyä jonkinnäköistä uhkaa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, von Hertzen aprikoi.

Kuvailevat itseään ystäväporukaksi

MTV Uutisten tavoittama Satudarah-kerhon jäsen vakuuttaa, ettei kerholaisten ole tarkoitus aiheuttaa häiriöitä.

– Olemme ystäväporukka, joka on ikänsä harrastellut moottoriajoneuvoja ja rassaillut autoja. Haluamme tehdä myös liiketoimintaa, ja on suunniteltu esimerkiksi ravintolaa ja autokorjaamoa. Melkein kaikilla meistä on ammatti ja haluamme rakentaa meille parempaa tulevaisuutta: on helpompi puhaltaa yhteen hiileen kuin tehdä kaikki yksin, hän toteaa.

Von Hertzen toteaa, että jos kerholaisen puheet pitävät paikkaansa, eroaa Satudarah MC Helsinki ryhmän kansainvälisestä profiilista.

– Kansainvälisesti se on järjestäytynyt rikollisryhmä, niin kutsuttu ”outlaw motorcycle gang”. Toiminta on yhtiömäisesti ja kansainvälisesti johdettua, joissa on yhteiset säännöt ja toiminta. Kyllä tämä näyttää ihan samantyyppiseltä, hän toteaa. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme