Mainos
Mainos

KRP: Terrorismitutkintoja voi tulla lisää, vihjeitä runsaasti

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot arvioi, että terrorismi- ja sotarikosjuttuja voi tulla vielä lisää.

Lardotin mukaan poliisilla on työn alla tapauksia, joissa selvitetään, voisiko jonkun rikoksen tunnusmerkistö täyttyä.  

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi tänään infossa, että epäiltyjä terrorismi- ja sotarikoksia on tutkinnassa kymmenkunta tai hieman yli. Luku on STT:n laskujen mukaan useampia tapauksia suurempi kuin julkisuudessa esillä olleiden juttujen määrä. 

Epäiltyjä rikoksia on päätynyt esitutkintaan sen myötä, kun turvapaikanhakijoiden joukossa on saapunut Suomeen konfliktialueilta tulleita taistelijoita.  

Lardotin mukaan poliisin tietoon tulee jatkuvasti vihjeitä tai väitteitä ihmisten tekemisistä konfliktialueilla. Tietoja taistelutoimiin osallistumisesta nousee esiin muun muassa turvapaikkaprosessin yhteydessä, kun henkilöiden taustoja selvitellään. 

-Ainakin vihjeiden määrän perusteella uskon, että kyllä niitä uusia juttuja poikii tutkintaankin asti, KRP:n Lardot kommentoi. 

KRP on luonut yhdessä suojelupoliisin, paikallispoliisin, Rajavartiolaitoksen ja Maahanmuuttoviraston kanssa prosessin, jolla vihjeitä käsitellään.  

Juttujen tutkinta hankalaa  

  
Terrorismi- ja sotarikosten selvittäminen on hankalaa. Esimerkiksi todistusaineiston hankinta konfliktialueelta ei ole helppoa.  

-Ei ole ihan yksinkertaista saada todistusaineistoa maasta, jossa on esimerkiksi taistelujen jäljiltä valtarakenteet epäselviä, Lardot sanoo.  

Myös rajanveto sen välillä, onko joku asia tutkittava terrorismi- vai sotarikoksena ei ole aivan yksinkertainen.  

Epäiltyjä rikoksia on tullut julki useampia. Aiemmin tässä kuussa irakilaismies vangittiin sotarikoksesta epäiltynä. Epäilty liittyy viime kevään taisteluihin Irakin Tikritissä. Mies oli poliisin mukaan taistellut Irakin puolella äärijärjestö Isisiä vastaan.  

Joulukuussa irakilaiset kaksosveljekset vangittiin epäiltynä 11:stä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Epäilyt liittyvät Isisiin ja viime vuoden teloituksiin Irakissa Tikritin lähistöllä.  

Marraskuussa oikeus vangitsi irakilaismiehen epäiltynä sotarikoksesta. Tapaus liittyy tiettävästi netissä levinneisiin raakoihin valokuviin ja ruumiin häpäisemiseen.  

Lisäksi KRP:lla on ollut tutkinnassa tapaus, jossa kolmen miehen on epäilty osallistuneen terroristiryhmäksi luokitellun aseellisen ryhmittymän toimintaan ja neljännen toiminnan valmisteluun.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme