Mainos
Mainos

Kultaryöstöistä syytetty: ”Tarkoitus oli tehdä klassinen kultajuoksu”

Kahdesta kultaliikkeen ryöstöstä syytetty 38-vuotias mies kiisti oikeudessa syytteet törkeistä ryöstöistä.

Miehen mukaan toista ryöstöä hän ei muistanut ja toisessa oli kyse vain tavanomaisesta ryöstöstä. Hänen mukaansa tarkoitus oli tehdä klassinen kultajuoksu.

Syyttäjä Eija Velitski vaatii miehelle kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta. 38-vuotiaalla on taustallaan vakavaa väkivaltarikollisuutta. Hänet tuomittiin mm. tapon yrityksestä, kun mies ampui viitisen vuotta sitten porttikiellon antanutta ravintoloitsijaa päähän.

Keväällä mies oli suorittanut uusista rikoksista tuomiota Riihimäen vankilassa. Hän kertoi vapautuneensa viisi päivää ennen ryöstöjä.

– Tuolloin minulla oli 130 euroa rahaa, eikä asuntoa, syytetty kertoi oikeudessa.

– Sattuman kautta sain ystävän kautta majoituksen Vantaalta.

"Piti käydä työvoimatoimistossa"

Tekopäivänä hänen tarkoituksensa oli käydä työvoimatoimistossa ja etsiä kunnollinen hammaslääkäri. Asiat kääntyivät toiseen suuntaan Helsingin keskustassa.

– Tapasin tutun rautatieaseman ulkopuolella. Aseman K-kaupassa unohdin pari siideriä reppuun ja ostin kassalta norttiaskin. Kaupan ulkopuolella myymäläetsivä pysäytti minut ja päädyin poliisikyydillä Kisahallin putkalle. Siellä sain näpistyksestä 36 euron sakon.

Hän lähti Töölöstä jalkaisin kohti keskustaa.

– Mannerheimintiellä otin pari Diapamia, kun tilanne otti päähän.

Miehen mukaan hän löysi oopperatalon kulmilla nurmikolta minisorkkaraudan ja otti sen mukaansa.

– Linja-autoaseman viinakaupasta ostin pullon lippuviinaa. Ryhdyin lipittelemään sitä Kampissa. Oli kaunis ja lämmin päivä.

"Filmi katkesi"

– Minulla on poikkeuksellisen hyvä muisti, mutta filmi katkesi. Uskoakseni diapamien takia. Seuraava muistikuva on siitä, kun menin Kaivokadun kultakauppaan. Tarkoitus oli tehdä klassinen korulevyjuoksu. Niitä on tullut harrastettua.

Mies kertoi, että hänen nuoruudessaan liikkeissä ei ollut kameroita, eikä kultajuoksuista jäänyt koskaan kiinni.

Ennen Kaivokatua hän oli syyttäjä Eija Velitskin mukaan jo ryöstänyt kultakaupan Simonkadulla, mutta tässä saalis jäi sivullisen väliintulon takia saamatta. Kaivokadulta mies vei 17 000 euron kultaketjut. Hän pahoinpiteli myyjää nyrkiniskuin.

Mies kertoi myyneensä osan ketjuista tutulleen. Mies kertoi ryypänneensä illan Helsingin keskustan baareissa ja jatkaneensa aamulla oluella. Iltapäivällä poliisi otti hänet kiinni Vantaan Myyrmäestä.

– Vasta poliisikuulustelussa kuulin, että liikkeitä oli ollut kaksi.

Puheenvuoronsa lopuksi mies pyysi ryöstön uhreilta anteeksi. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme