Mainos
Mainos

Kun eläkeikäinen tappaa, uhrina on muita ikäluokkia useammin oma puoliso –"Periaatteessa näiden henkirikosmäärien pitäisi kasvaa"

Yli 65-vuotiaiden tekemät henkirikokset eivät ole mediahuomiosta huolimatta lisääntyneet, vaikka suuret ikäluokat ovat siirtymässä eläkkeelle, kertoo yliopistotutkija Martti Lehti Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Tänä vuonna on uutisoitu useista iäkkäiden tekemiksi epäillyistä henkirikoksista. Heinäkuussa Juankoskella ja Rautalammella tapahtui kummassakin henkirikos, jossa iäkästä miestä epäillään vaimonsa murhasta. Peräkkäisinä päivinä tapahtuneissa teoissa teoissa 68- ja 77-vuotiaat miehet tappoivat vaimonsa teräasetta käyttäen. Kummassakaan tapauksessa miehet eivät olleet päihtyneitä.

Syyskuussa Jalasjärvellä tapahtuneessa tapossa 70-vuotiaan miehen uskotaan tappaneen vaimonsa. Mies löydettiin tapahtumapaikan lähistöltä kuolleena, nainen taas henkitoreissaan asunnosta. Nainen kuoli sairaalassa hieman yli viikon kuluttua.

Parisuhdeväkivalta yliedustettuna

Viime vuoden tilastojen mukaan yli 65-vuotiaat tekivät kuusi henkirikosta. Lehden mukaan vuosina 2003–2016 ikäihmiset ovat tehneet vuosittain yhdestä seitsemään henkirikosta, eikä asiassa näytä olevan määrällistä nousua. Näinä vuosina yli 65-vuotiaat tekivät yhteensä 54 henkirikosta, joista yli puolet kohdistui puolisoon. Selkeästi valtaosassa tekoja uhri oli vaimo. Muita uhreja ovat esimerkiksi tuttava, oma aikuinen lapsi ja täysin tuntematon henkilö.

Ero koko väestön tekemiin henkirikoksiin on merkittävä, sillä niistä perheväkivaltaan liittyviä rikoksia on vain alle 20 prosenttia.

– Parisuhdeväkivalta näyttää olevan edustettuna, Lehti toteaa.

Toinen selvä ero on se, että iäkkäistä tappajista alle puolet on ollut tekohetkellä päihtynyt. Muista ikäryhmistä osuus on 73 prosenttia. Vaikka parisuhdeväkivaltaan liittyvissä henkirikoksissa alkoholilla on keskimääräistä muita henkirikoksia pienempi rooli, on ero Lehden mukaan selvä.

Hauraat vanhukset kuolevat helposti

Martti Lehti pitää lukuja hyvinä siihen nähden, että kyseessä ovat suuret ikäpolvet.

– Periaatteessa näiden määrien pitäisi kasvaa, kun ikäluokan koko kasvaa niin rajusti. Varmaan tulee lähivuosina nousemaan, hän ennustaa.

Hän nostaa erääksi uudeksi henkirikoksen tekotyypiksi tilanteen, jossa palvelutalossa asuvien välisen "kähinän" seurauksena toinen kuolee esimerkiksi kaatuessa rikkoutuneen lonkan seurauksena. Näitä vanhuuden haurauteen liittyviä henkirikoskuolemia on hänen mukaansa vuosittain yhdestä kahteen kappaletta. Sen sijaan muistisairauden vuoksi aggressiivisesti käyttäytyneiden hän ei tiedä henkirikoksiin syyllistyneen.

Lehti tuo esille, että yli 65-vuotiaiden henkirikosten uhrien määrä näyttää tilastojen valossa pienenevän, mikä seuraa yleistä henkirikoskehitystä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme