Mainos
Mainos

Kuopion vankilan sellipalon syynä ahdistus? – Vankilanjohtaja: "Vanki voi ykskaks suivaantua jostakin"

Kuopion vankilassa keskiviikkona sytytetyn sellipalon motiiveista ei ole tullut uutta tietoa. Vankilanjohtaja kertoo, että tapauksia sattuu muutamia vuodessa.

Eilinen palo tapahtui Kuopion vankilan eristysosastolla, jossa vanki sytytti tulipalon omassa sellisään. Tapahtunut ei aiheuttanut kuitenkaan henkilövahinkoja.

Lomalta tavoitettu vankilanjohtaja Harri Pohjolainen kertoo, että vankilassa selvitetään, onko tapauksessa tarve ryhtyä toimenpiteisiin. Vakavissa asioissa poliisi tutkii tapauksia, mutta tapahtuneen kaltaisessa suhteellisen lievässä teossa kyseeseen tulevat todennäköisesti muut kurinpitotoimet.

Vankilassa pohditaan myös, aletaanko vangilta karhuta valtiolle tapahtuneesta koitunutta vahinkoa.

– Harkitaan sitten kokonaisuudesta, mikä on järkevää, hän sanoo.

​​​​​​​

Selli kestäisi suurenkin kokon

Tapahtunut tulipalo saattoi hänen mukaansa näyttää ulospäin suuremmalta kuin miten asia vankilan sisällä nähtiin. Pohjolainen kuitenkin kehui pelastuslaitoksen toimintaa järkeväksi, kun syttyneeseen paloon suhtauduttiin vakavasti: historiassa kun tunnetaan kuitenkin traagisia tulipaloja esimerkiksi vanhainkodeista.

Muille vangeille palo ei hänen mukaansa aiheuttanut vaaraa, sillä selli oli itsessään yksi paloalue.

– Rakenteet ja ovikin kestävät vaikka minkälaisen kokon polttoa tunnin ajan ennen kun paikat alkavat rapistua. Se on mitoitettu eri tavoin kun toimisto tai kerrostalot, hän kertoo.

Tulipaloja joka vuosi

Pohjolaisen mukaan Kuopion vankilan selleissä yritetään sytyttää tulipaloja kerran tai kaksi vuodessa. Monesti tekojen taustalla ovat mielenterveyden ongelmat.

– Aines on sellaista, että mielenterveysongelmia on valitettavan paljon. Vanki voi myös ykskaks suivaantua jostakin, yleensä omista asioistaan, ja hetken mielijohteesta keksiä sytyttää palon. Erilaisia syitä ja variaatioita on lukematon määrä, hän kertoo.

Palojen lisäksi tehdään myös monenlaista muuta vanhingontekoa. Esimerkiksi niin kutsutun matkaselliosaston seinille vangit raapustavat monenlaisia töhryjä, ja seinät putsataan puhtaiksi puumerkeistä ja muista viesteistä parin vuoden välein.

Ahdistus painaa vankeja

Pohjolaisen mukaan kirjoitusten taustalla on vankien kokema kova ahdistus, jonka hän uskoo alkavan painaa ketä tahansa vastaavissa olosuhteissa.

– Jokainen, joka laitetaan suljettujen ovien taakse vastoin tahtoaan, ahdistuu, hän toteaa.

Vakavampia tapauksia ei ole onneksi hänen mukaansa sattunut pitkään aikaan, ja vanki on hänen mukaansa tehnyt itsemurhankin viimeksi "joskus viime vuosituhannella".

Muutenkin itsensä vahingoittamisyrityksiä on huomattavasti aiempaa vähemmän.

– (Vankeja) ahdisti niin, että yrittivät sitä kautta päästä pois vankilasta sairaalahoitoon. Nykyään ne ovat aika harvinaisia, puuta pitää tietenkin koputtaa, hän sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme