Mainos

Kuorimaveitsellä väkivaltaa kouluissa suunnitellut jätettiin syyntakeettomana tuomitsematta rangaistukseen

Jyväskylässä tammikuun puolessa välissä törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta syytetty 31-vuotias mies jätettiin rangaistukseen tuomitsematta teosta.

Tuomiolauselamssa viitattiin rikoslain 3 luvun 4 pykälän 2 momenttiin:

– Tekijä on syyntakeeton, jos hän ei tekohetkellä kykene mielisairauden, syvän vajaamielisyyden taikka vakavan mielenterveyden tai tajunnan häiriön vuoksi ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta tai oikeudenvastaisuutta taikka hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on sellaisesta syystä ratkaisevasti heikentynyt, laissa todetaan.

Kuorimaveitsi määrättiin valtiolle menetetyksi.

STT:n mukaan miehelle oli viimevuotisen käräjäoikeuden päätöksen mukaan määrätty edunvalvoja jo vuonna 2010. Hänet on aikaisemmin tuomittu täyttä ymmärrystä vailla nuorena henkilönä tehdystä ampuma-aserikoksesta.

Mies oli syyttäjän mukaan mennyt kuorimaveitsen kanssa jyväskyläläiskouluun tarkoituksenaan tappaa tai tehdä väkivaltaa oppilaita tai koulun henkilökuntaa kohtaan.

Rangaistuksen tuomitsematta jättäminen

Tuomioistuin saa jättää rangaistuksen tuomitsematta, jos:

  1. rikosta on sen haitallisuuteen tai siitä ilmenevään tekijän syyllisyyteen nähden pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä;
  2. tekijä on tehnyt rikoksensa alle 18-vuotiaana ja teon katsotaan johtuneen ymmärtämättömyydestä tai harkitsemattomuudesta;
  3. rikos on tekoon tai tekijään liittyvistä erityisistä syistä anteeksiannettavaan tekoon rinnastettava;
  4. rangaistusta on pidettävä kohtuuttomana tai tarkoituksettomana erityisesti, kun otetaan huomioon edellä 6 §:n 3 kohdassa ja 7 §:ssä tarkoitetut seikat tai sosiaali- ja terveydenhuollon toimet; taikka
  5. rikos ei yhteisen rangaistuksen määräämistä koskevien säännösten johdosta olennaisesti vaikuttaisi kokonaisrangaistuksen määrään.

Lähde: Rikoslaki


Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot