Mainos
Mainos

Kuristi, raiskasi ja mursi leuan baari-illan jälkeen – hovioikeus piti tuomiota liian ankarana

Helsingin hovioikeus on lieventänyt 31-vuotiaan miehen tuomiota raiskauksesta ja törkeästä raiskauksesta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen, hovioikeuden mielestä tasan neljä vuotta oli sopiva rangaistus.

Törkeän raiskauksen uhri oli miehen baarissa tapaama nainen ja raiskauksen uhri miehen entinen puoliso. Rikokset tapahtuivat Helsingissä vuosina 2013 ja 2014.

Mursi baarituttavuuden leuan

Tuntematon nainen joutui törkeän raiskauksen uhriksi vietettyään iltaa naistuttavansa kanssa ravintolassa keväällä 2013. Kun tuttava lähti kotiin, nainen siirtyi toiseen ravintolaan. Siellä hän tapasi erään naisen ja tulevan raiskaajansa. Mies oli uhrin mukaan pukeutunut siististi ja käyttäytynyt hyvin.

Kolmikko lähti jatkoille miehen asunnolle, jossa oli kuunneltu musiikkia, polteltu välillä tupakkaa ulkona ja juotu olutta. Jossain vaiheessa raiskaajan seurassa ollut nainen poistui asunnosta, jolloin miehen käytös muuttui täysin.

– No niin, nyt harrastetaan seksiä, nainen muisteli oikeudessa miehen sanoneen.

Kun nainen oli yrittänyt kuitata ehdotusta vitsiksi ja poistua paikalta, mies oli käynyt hänen kimppuunsa ja lopulta raiskannut. Teon aikana mies oli lyönyt rimpuilevaa naista kovaa kasvoihin, kuristanut ja uhannut tappaa. 

Kasvoihin kohdistuneen iskun seurauksena naisen leuka oli murtunut ja se oli myöhemmin jouduttu leikkaamaan. Uhri kertoi oikeudessa, ettei hän muistaa tapahtumaa seuranneesta kesästä mitään.

Nainen yritti huutaa apua 

Kesällä 2014 miehen uhriksi joutui miehen entinen puoliso. Mies oli ollut tapaamassa lastaan puolison luona ja nainen alkoi kymmenen aikaan illalla toivoa miehen jo lähtevän pois asunnosta. Mitään riitaa ei ollut, mutta nainen oli suhtautunut mieheen hieman kylmästi.

Mies pyysi halausta ja lupasi lähteä sen jälkeen pois. Halaus ei kuitenkaan riittänyt, vaan mies hermostui ja alkoi huoritella entistä puolisoaan ja syyttää tätä elämänsä pilaamisesta. Kun mies heitti naisen sängylle ja alkoi riisua tätä, nainen yritti huutaa avoimesta ikkunasta apua.

Nainen yritti tapella lyömällä ja potkimalla vastaan, mutta mies oli voimakkaampi. Raiskauksen aikana nainen sai mustelmia ja ruhjeita eri puolille kehoaan ja oli raiskausta seuranneen viikon ajan täysin shokissa. Pelot jatkuivat voimakkaina kesän ajan.

Hovi: Käräjäoikeuden tuomio liian ankara

Mies itse kiisti pakottaneensa kumpaakaan naista seksiin, vaan hänen mukaansa molemmat olivat olleet suostuvaisia. Käräjäoikeus ja myöhemmin hovioikeus kuitenkin uskoivat naisia.

Oikeus katsoi, että törkeän raiskauksen uhrin kertomus esitutkinnassa ja oikeudessa oli yhtenevä, johdonmukainen ja uskottava. Lisäksi naisen vammoista tehdyt selvitykset tukivat kertomusta.

Myös miehen entisen puolison kertomus oli oikeuden mukaan yksityiskohtainen ja johdonmukainen, eikä ilmi tullut sellaisia seikkoja, joiden takia kertomusta olisi ollut syytä epäillä. Myös dokumentoidut vammat tukivat kertomusta.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen neljän ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, mutta hovioikeus piti tuomiota liian ankarana ja lyhensi tuomiota puolella vuodella. 

Hovioikeus perusteli päätöstään aiemmalla oikeuskäytännöllä eli korkeimman oikeuden ratkaisuilla ja raiskaustuomioista tehdyillä selvityksillä. Hovioikeus totesi, että törkeän raiskauksen keskimääräiseen noin neljän vuoden vankeusrangaistukseen johtavat teot sisältävät usein törkeämpiä piirteitä kuin tässä tapauksessa.

Hovioikeus vertasi juttua korkeimman oikeuden ratkaisuun, jossa raiskauksesta oli tuomittu kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistus. Siinä tekijä oli raahannut hänelle tuntemattoman naisen pensaikkoon, raiskannut, kuristanut ja uhannut tappamisella.

Hovioikeuden mielestä nyt käsittelyssä ollut teko oli toisaalta vakavampi vaikean leukavamman takia, mutta toisaalta teon törkeyttä lievensi se, ettei raiskaus tapahtunut julkisella paikalla, eikä uhri valikoitunut täysin sattumanvaraisesti.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme