Mainos
Mainos

Kuubalaisten lentopalloilijoiden tapauksen tutkinta valmistumassa: "DNA-tulokset eivät ole ratkaisevia "

Kuutta kuubalaista lentopalloilijaa on kuulustelty koskien epäiltyä törkeää raiskausta. Tutkinnanjohtaja Joni Länsipuron mukaan tekninen näyttö on valmistumassa, tosin DNA-tuloksista ei tulla saamaan ratkaisevaa näyttöä syyllisyydestä tai syyttömyydestä.

– DNA-tulokset ovat tässä tapauksessa vain yksi palanen näytön kokoamisessa. Joskus ne ratkaisevat syyllisyyden tai syyttömyyden, mutta ilman DNA-tuloksiakin voidaan tuomita. Tutkinnan kannalta olisi hyvä, jos DNA toisi selvän ratkaisun puolesta tai vastaan.

– Tässä tapauksessa kuubalaiset lentopalloilijat ovat olleet kuitenkin useita päiviä läheisissä tekemisissä ja heidän DNA:sa on sekoittunut. Tällöin DNA:ta voi löytyä toisesta huoneesta, vaikka kyseinen henkilö ei olisi itse käynytkään huoneessa. Tämä johtuu siitä, että DNA-testi tehdään pyyhkäisemällä, paljastaa Länsipuro.

Poliisi odottelee vielä kaiken teknisen tutkinnan valmistumista lähipäivinä.

– Epäiltyjen kuulustelut on nyt tehty. Jos teknisessä tutkinnassa paljastuu jotain uutta, niin voi olla, että suoritamme joitakin tarkentavia kuulusteluja. Vangittuna olevat kuubalaiset eivät ole saaneet olla esitutkinnan aikana toisensa kanssa missään tekemisissä, kertoo Länsipuro.

Oikeat epäillyt vangittuna

Länsipuron kertoo esimerkin rikostutkinnasta, jossa DNA-tulokset ovat ratkaisevia.

– Jos rikostutkinnassa löytyy uhrin kynsien alta epäillyn DNA:ta tai jos tutkinnassa löytyisi, vaikka epäillyn verta rikospaikalta – tällöin DNA-testi olisi ratkaiseva näyttö.

– Kuubalaislentopalloilijoiden tapauksessa DNA-testi vahvistaa tapahtumien kulkua. Sen perusteella ei tulla vapauttamaan eikä tuomitsemaan ketään. Se kuva, mikä poliisille tuli rikoksesta tapahtumien jälkeen on pysynyt samana. Mitään yllätyksiä ei ole tullut - vain pieniä tarkennuksia asioiden kulkuun, toteaa Länsipuro.

Länsipuron mukaan vangittuna on nyt oikeat henkilöt eli ne lentopalloilijat, jotka liittyvät tapahtumiin.

– Kaksi muuta urheilijaa, jotka olivat aluksi kiinniotettuina vain pari tuntia eivät liity millään tavalla tapahtumiin vaan he ovat täysin ulkopuolisia. Nyt vangittuna olevat kuusi henkilöä ovat eri tavalla osallisia epäiltyjä, tarkentaa Länsipuro.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme