Mainos
Mainos

Kuukauden ikäistä poikaansa ravistelleen vantaalaismiehen tuomio koveni – aiheutti aivovamman

Vantaalaismiehen tuomio lapsen ravistelusta koveni Helsingin hovioikeudessa.

Vuonna 1990 syntyneen miehen katsottiin aiheuttaneen noin kuukauden ikäistä lasta ravistelemalla tälle vaikean ruumiinvamman ja hengenvaarallisen tilan. Mies kiisti syyteet.

Teko tapahtui vantaalaisasunnossa syyskuuta vuonna 2014. Mies oli sopinut lapsen äidin kanssa hoitavansa vauvaa äidin nukkuessa. Aamulla noin kello 7.30 mies oli tullut äidin mukaan hätääntyneenä sanomaan, että lapsi pitää viedä sairaalaan, minne tämä myös vietiin.

Sairaalassa lapsella havaittiin murtuneen tilanteessa kylkiluita ja kämmenluu, minkä lisäksi tällä oli verenvuotoa silmissä sekä aivokalvon alaista verenvuotoa. Hänellä havaittiin myös vaikea-asteinen aivovamma, ja lapsi on saanut useamman epileptisen kohtauksen.

Lyhyt ravistelu riitti

Oikeuden arvion mukaan vammat eivät voineet tapahtua tapaturmaisesti, vaan ne viittaavat vahvasti lapsen ravisteluun. Vammat eivät oikeuden mukaan voineet syntyä normaalin käsittelyn tai hoidon seurauksena, mutta ravistelun ei tarvitsisi kestää kuin hyvin lyhyen aikaa vammojen aiheuttamiseksi.

Todistaja arvioi, että aivovamman mahdollisia jälkiseurauksia pystytään arvioimaan vasta 6–7 vuoden iässä. Toisen todistajan arvion mukaan vammoista voi seurata oppimisvaikeuksia. Toistaiseksi pysyviä seuraamuksia ei kuitenkaan ole havaittu.

Oikeus katsoi, että miehen olisi täytynyt ymmärtää teon todennäköiseksi seuraamukseksi vaikean ruumiinvamman tai hengenvaarallisen tilan syntymisen. Koska lapsi oli täysin vanhempiensa hoidon varassa, katsoi oikeus teon kokonaisuutena arvostellen törkeäksi.

Hovioikeus kovensi tuomion 2 vuoden 6 kuukauden vankeudeksi. Tuomiota kovennettiin kaksi kuukautta käräjäoikeuden tuomiosta. Lisäksi korvauksien suuruutta korotettiin aivovamman osalta 10 000 eurosta 17 000 euroon. Muiden korvausten osalta tuomio pidettiin ennallaan, yhteensä 8850 eurossa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme