Mainos

Kuvat: Ampui poliiseja kohti 10 metrin päästä – Oikeus: "Kuolema ei todennäköinen seuraus"

Helsingin hovioikeus on lieventänyt poliiseja kohti viime elokuussa ampuneen miehen rangaistusta.

Kyse ei oikeuden mukaan ollut kahdesta murhan yrityksestä, vaan lievemmästä rikoksesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, koska tekijän näkökulmasta todennäköisyys oli sen puolella ettei hän osuisi poliiseihin.

Vaarallinen karkuri

Välikohtaus sattui viime elokuussa Lahden moottoritiellä Mäntsälän kohdalla. Tapahtumahetkellä oli pimeää ja sateista.

Poliisipartio oli virittämässä piikkimattoa huumeissa ja humalassa olleelle autovarkaalle. Mies oli aiemmin uhannut tappamisella häntä auttamaan tulleita sivullisia, varastanut heidän autonsa ja ampunut kohti toista poliisipartiota.

Partion tehtävänä oli pysäyttää vaarallisen karkurin pakomatka. Poliisiauto oli pysäköitynä poikittain moottoritien oikeaan reunaan ja poliisit olivat auton ulkopuolella virittämässä piikkimattoa, kun pakoauto ilmestyi rekan takaa näköpiiriin.

Mies hidasti nopeutta voimakkaasti 80 kilometriin tunnissa. Ampuminen alkoi, kun etäisyys poliisiautoon oli 15-20 metriä. Mies tuki järeän Luger-pistoolin rattiin ja tähtäsi liikkuvasta autosta poliisiautoon ampuen kaksi laukausta.

Syytetty: Yritin vahingoittaa autoa

Oikeudessa hän kertoi, ettei aikonut vahingoittaa poliiseja, vaan ampumisen tarkoituksena oli vaurioittaa autoa ja estää poliiseja lähtemästä hänen peräänsä. Hän kuvaili itseään taitavaksi ampujaksi muun muassa sorsastustaustansa ja muun aseenkäyttönsä vuoksi.

Poliisien mukaan kyse oli kuitenkin vakavasta vaaratilanteesta. Vaikka mies ei ollut tarkoittanut osua poliiseihin, hän ei tiennyt missä kohtaa poliisit tilanteessa olivat ja he välttyivät osumilta täpärästi.

Syyttäjänkin mukaan miehen on täytynyt käsittää, että pimeässä kohti poliiseja liikkuvasta autosta ammutut laukaukset saattavat varsin todennäköisesti osua auton lisäksi myös poliiseihin. 

Samaan johtopäätökseen tuli aiemmin myös Tuusulan käräjäoikeus, ja tuomitsi miehen 8 vuoden 8 kuukauden rangaistukseen useista rikoksista.

Nimike lieveni ja rangaistus aleni

Myös hovioikeus totesi tänään antamassaan tuomiossa, että poliisit olivat tilanteessa kuolemanvaarassa.

”Hovioikeus pitää kuitenkin Meriläisen kannalta katsottuna todennäköisempänä sitä vaihtoehtoa, että hän osuu vallinneissa olosuhteissa aikomallaan tavalla vain poliisien käyttämään autoon ja ampuu ohi kuin että laukaukset osuvat kuolettavasti poliisiin. Tällä perusteella syyte kahdesta murhan yrityksestä on hylättävä.”

Hovioikeus lievensi Miika Johannes Meriläisen tuomion 7 vuoteen 6 kuukauteen. Hän oli tapahtumahetkellä ehdonalaisessa, joten jäännösrangaistus aiemmasta rikoksesta lisättiin tuomioon.

31-vuotias Meriläinen on aiemmin tuomittu kymmenistä rikoksista, joista suurin osa on erilaisia mottoriajoneuvon käyttämiseen liittyviä rikoksia, mutta joukossa on myös omaisuusrikoksia ja vakaviakin väkivaltarikoksia. 

Syyttäjä: Syytetyn näkökulma ratkaisi

Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli nimen omaan se, olisiko Meriläisen pitänyt ymmärtää tekonsa varsin todennäköiseksi seuraukseksi poliisien kuolema.

Johtava kihlakunnansyyttäjä Eeva-Liisa Olkinuora ei vielä osaa sanoa, aikooko syyttäjä hakea asiassa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

– Hovioikeus on perustellut tämän hyvin. Siinä on katsottu todennäköisyyttä nimenomaan syytetyn kannalta. Toisaalta käräjäoikeus päätyi toiseen lopputulokseen.

Olkinuora toteaa toisaalta oikeuden ottaneen hyvin tiukan kannan teon moitittavuuteen, vaikka nimike lieveni.

Oleelliseksi todisteiksi nousivat oikeudessa nimen omaan poliisin ampumispaikalta myöhemmin taltioimat rekonstruktiokuvat. 

Syyttäjän mukaan kuvat antavat ainoastaan suuntaa siitä, millainen tilanne on ollut. Tilanne on ollut kuitenkin erittäin nopea, ja auto on liikkunut laukausten aikana pimeällä tiellä. Lisäksi poliisit ovat liikkuneet auton takana.

Mies ampui pimeällä tiellä 9-millisellä Luger-merkkisellä pistoolilla, jonka oli aiemmin varastanut.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot