Mainos
Mainos

KUVAT: Asuntomurtojen määrä laskun jälkeen nousussa - selvä piikki loma-aikaan

Asuntomurtoja on tehty alkuvuonna noin 15 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Tilastokeskuksen mukaan poliisin tietoon tuli tammi-kesäkuussa yli 2000 asuntomurtoa, kun viime vuoden alkuvuonna asuntomurtoja kirjattiin vajaat 1800 kappaletta. Muutaman vuoden vertailussa alkuvuosi on kuitenkin ollut melko tavanomainen, jopa rauhallinen.

POLIISIN TIETOON TULLEET ASUNTOMURROT

Koko vuosiMäärä
20094930
20104861
20114815
20123969
20133039

 

Tammi-kesäkuuMäärä
20102279
20112194
20122140
20131762
20142060

Lähde: Tilastokeskus

– Aavistuksen verran vilkkaampaa on viime vuoteen verrattuna ollut. Liikkeellä on ollut sekä ulkomaalaisia että kotimaisia tekijöitä,  kertoo rikoskomisario Kari Pasanen keskusrikospoliisin valtakunnallisesta rikostiedustelukeskuksesta.

Asuntomurtojen määrät heilahtelevat helposti, sillä samat tekijät tekevät murtoja yleensä sarjoina. Näin ollen yksittäinen tekijä tai ryhmä saattaa tuoda kohtalaisen ison piikin tilastoon.

– Tilanne siis saattaa tasoittua loppuvuonna, jos alkuvuoden murroista saadaan tekijöitä kiinni, Pasanen kuvaa.

Taparikolliset tekevät piikin

Noin puolet murroista on ulkomaalaisten, lähinnä Baltian maista ja Itä-Euroopasta lähtöisin olevien ryhmien tekoa. Kotimaiset tekijät toimivat usein yksin, mutta hekin ovat suurelta osin ammattilaisia omaisuusrikoksissa.

– Tilastoissa näkyy selvästi, kun tietyt taparikolliset pääsevät vankilasta vapaalle. Kun murtoja alkaa jollain alueella tapahtua, tarkastamme heti, ketä kovia tekijöitä on markkinoilla, Pasanen kuvaa.

Rikoskomisario Jouni Niskanen Helsingin poliisin päivittäisrikostutkinnan analyysiryhmästä sanookin, että murtomiesten joukossa on enää harvoin amatööreja.

– On niin vakava teko mennä toisen asuntoon, että tekijöillä on yleensä pidempi rikollisura jo takana. 

Mökkikausi on murtovarkaiden juhlaa

Asuntomurtojen määrässä on selkeä piikki kesällä. Kun ihmiset ovat lomailemassa mökillä tai ulkomailla, on murtovarkaiden huomaamatonta hääräillä kaupungeissa.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan kesä-, heinä- ja elokuussa murtojen määrä on selkeästi suurempi kuin esimerkiksi tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Ilmiö toistuu loma-aikaan myös talvella.

– Kun Etelä-Suomessa on hiihtoloma, murtojen määrässä on piikki. Seuraavalla viikolla sama toistuu Keski-Suomessa heidän hiihtolomiensa aikaan, Pasanen sanoo.

Loma-aikojen asuntomurrot aiheuttavat poliisille erityistä päänvaivaa, sillä usein mahdollinen tapahtuma-aika on hyvin pitkä. Jos mökiltä palataan pengottuun kotiin neljän viikon kesäloman jälkeen, voi murtautumisen ajankohtaa vain arvailla.

Kunnalla ei väliä

Suomessa ei Pasasen mukaan ole erityisiä seutuja, joissa asuntomurtoja tapahtuisi huomattavan paljon. Suomalaiset ammattirikolliset toimivat usein kotikunnassaan tai sen lähistöllä.

Ulkomaalaiset ryhmät sen sijaan saattavat tulla rajan yli Pohjois-Suomesta ja tehdä murtoja matkallaan etelään.

– Matkaa pystytään seuraamaan karttapisteinä ja ne osuvat yleensä jonkin keskeisen reitin varrelle. Voisi siis ehkä sanoa, että sellaiset tienvarsipaikkakunnat, joissa on paljon asutusta, ovat houkuttelevia, Pasanen sanoo.

Tilanne Suomessa on kuitenkin kansainvälisesti verrattuna hyvä. Esimerkiksi Helsingissä tehdään vuosittain Niskasen mukaan noin 350 asuntomurtoa, mikä on moniin samankokoisiin eurooppalaiskaupunkeihin verrattuna pieni luku.

– Esimerkiksi Oslossa ja Tallinnassa tehdään murtoja kaksinkertainen ja Frankfurtissa ja Göteborgissa nelinkertainen määrä Helsinkiin verrattuna, Niskanen sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme