Mainos
Mainos

Kuvat: Lääkeväärennökset rehottavat nettikaupassa – Erotatko aidon väärennöksestä?

Söisitkö lääkettä, joka sisältää tiemaalia, lattiavahaa, hyönteismyrkkyä tai tiilipölyä? Väärennetyt lääkkeet sisältävät pahimmillaan näitä ainesosia ja nettikaupan helppouden myötä kuluttajalle onkin usein arpapeliä, onko tilattava lääke aito vai terveyttä uhkaava väärennös.

– Lääkeväärennökset ovat kuin venäläistä rulettia pelaisi. Ensinnäkään lääkeväärennöksistä ei tiedä, mitä ne pitää sisällään. Sisältääkö se teho- vai vaikuttavia aineita vai onko tuote täysin tehoton, jolla on myös oma riskinsä. Vai sisältääkö se kenties vaarallisia aineita. Hengenvaara on se suurin riski, mitä lääkeväärennös voi aiheuttaa, kertoo yliproviisori Sami Paaskoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.


Nettikauppojen valikoima on suuri: erektiolääkkeistä aina syöpälääkkeisiin. Myös suomenkieliset nettisivut voivat hämätä kuluttajaa, sillä luotettavankin näköisestä nettikaupasta tilattava tuote on voinut kulkeutua kauppaan esimerkiksi Aasiasta.

Kuluttajan on lähes mahdotonta tietää, millaisissa olosuhteissa tuote on valmistettu ja onko kyse väärennetystä lääkkeestä.

– Osa väärennöksistä on hyvin taitavasti tehty. Epäilykset voivat herätä, jos lääkkeen myyntipaikka on hyvin epämääräinen, pakkaus on suttuinen tai siinä on kirjoitusvirheitä. Jos reseptilääkettä kaupataan ilman vaadittavaa reseptiä, se on yksi signaali siitä, että kyseessä voi olla lääkeväärennös, sanoo Pfizer Oy:n vastuunalainen johtaja Pasi Virta.

Kymmenien miljardien bisnes

Lääkkeiden väärentämisessä liikkuvista rahamääristä ei ole tarkkoja lukuja, mutta varovaisesti on arvioitu, että lääkeväärennökset ovat maailmanlaajuisesti 70-200 miljardin euron bisnes. 

– Väärennetyimmät lääkkeet ovat varmaan edelleen erektiolääkkeitä. Kuitenkin yhä enenevässä määrässä on nähty, että väärentäjät siirtyvät esimerkiksi syöpälääkkeisiin ja ylipäänsä tuotteisiin, joissa yksikköhinta on korkea. Silloin väärennöksiä ei tarvitse tehdä kovin montaa, jotta saadaan jo iso taloudellinen tuotto, Virta toteaa.

Lääkeyhtiö Pfizerille väärennökset ovat todellinen murheenkryyni, joiden estämiseksi yhtiö pyrkii muun muassa suojaamaan lääkepakkaukset siten, että niitä olisi vaikeampi väärentää.

– Me näemme asian kuitenkin niin, että suurin ongelma tässä on potilasturvallisuus. Meillä on iso ongelma, jos kuluttajien ja potilaiden luottamus lääkejakeluun ja lääkkeisiin romuttu lääkeväärennösten kautta, Pasi Virta kertoo.

Lääkevarkaudet huolena

Suomessa Fimean yksi ensisijainen tehtävä on varmistaa, että laillisissa jakelukanavissa olevat lääkkeet ovat aitoja ja laillisia.

Lääkkeiden jakelukanava on Suomessa hyvin suojattu, mikä takaa sen, että väärennöstuotteiden päätyminen apteekkeihin, sairaala-apteekkeihin ja lääketukkuihin on hyvin harvinaista. 

Yksi huolenaihe kuitenkin liittyy varastettuihin lääkkeisiin ja niiden palaamiseen lailliseen jakeluketjuun, kertoo yliproviisori Sami Paaskoski sanoo.

– Eräissä Etelä-Euroopan maissa on viime aikoina ollut isoja lääkevarkaustapauksia, joissa alunperin aitoja laillisia lääkkeitä on varastettu esimerkiksi sairaaloista ja ne ovat myöhemmin palanneet lailliseen jakeluketjuun, Paaskoski kertoo.

Suomessa ainoa vastaavanlainen tapaus sattui kaksi vuotta sitten, kun Italiassa varastettuja lääkkeitä tuli markkinoille väärennettyjen asiakirjojen avulla.

Lääkkeet olivat aitoja, mutta asiakirjat ja tuotehistoria väärennettyjä. Fimea veti tuotteet jakelusta.

Suurin määrä viiteen vuoteen

Myös Tullissa on havaittu lääkeväärennösten lisääntyneen voimakkaasti viime vuosina. Viime vuonna Tullin paljastamien lääkerikosten määrä nousi 806:een, kun vuonna 2014 lukumäärä oli 751.

Erilaisia lääketabletteja tai -ampulleja takavarikoitiin viime vuonna suurin määrä viiteen vuoteen eli yli 282 000 tablettia. Lukumäärä on lähes 200 000 tablettia enemmän kuin vuonna 2014.

– Meillä tutkittavat lääkeaineet tulevat pääsääntöisesti internetistä. Lääkeaineita on satoja, tuhansia, ja ne voivat sisältää ihan mitä vaan. Kaikki on mahdodollista malarialääkkeistä särkylääkkeisiin, antibiootteihin ja muihin, kertoo Tullilaboratorion jaostopäällikkö Marianne Kyber.

Tulli kehottaakin suhtautumaan kriittisesti netin välityksellä tilattaviin lääkkeisiin ja huomauttaa, että lääkkeitä saa tilata nettikaupassa ja postin välityksellä ainoastaan ETA-alueelta. 

– Lääkkeitä tilataan runsaasti eri lähtömaista. Niitä tulee Kiinasta, Intiasta, Saksasta, Sveitsistä, Iso-Britanniaasta – runsaasti eri maista.

– Jos yhteiskunnan turvallisuuden ja terveyden kannalta katsoo, niin kyllä tuohon nettikauppaan näiden lääkkeiden osalta pitää suhtautua varsin kriittisesti. Se ei välttämättä ole se turvallisin kanava hankkia näitä lääkkeitä, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg sanoo.

Kuluttajan oltava varovainen

Halpa hinta ja helppous eivät saisi olla peruste lääkkeen hankkimiselle. Asiantuntijat kehottavatkin erityiseen varovaisuuteen, jos netistä haluaa tilata lääkkeitä.

– Suurin seikka istuu siellä näppäimistön ja tuolin välissä, eli kuluttaja itse. Kuluttajan pitäisi tiedostaa ne nettiapteekkeihin ja laittomiin nettiapteekkeihin liittyvät riskit. Toisaalta kyllä kehoittaisin hankkimaan lääkkeet laillisista suomalaisista apteekeista. Ja se, että lääkkeitä hankittaisiin ainoastaan tarpeeseen ja ne lääkkeet, mitkä edellyttävät esimerkiksi reseptiä, ne hankittaisiin todellakin lääkärin määräämänä, Sami Paaskoski toteaa.

Suomalainen voi huokaista helpotuksesta, sillä apteekista ostettavat ja sairaalasta saatavat tuotteet ovat turvallisia. Myös apteekkien omista verkkokaupoista voi ostaa lääkkeitä huoletta.

Fimean nettisivuilta voi tarkistaa listauksen niistä nettiapteekeista, joiden kautta lääkkeiden tilaaminen on turvallista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme