Mainos
Mainos

Kuvat: Maatilan omistajat löivät eläimet laimin – kymmenet naudat kärsivät ulosteiden keskellä

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut maatilan omistaneen miehen ja naisen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta näiden laiminlyötyä vuosia lypsytilansa kymmenien nautojen hoidon.

Laiminlyönnit kävivät ilmi vuoden 2008 lopussa pidetyssä tarkastuksessa. Nautojen havaittiin olevan liikaantuneita, ja niille alkaneen muodostua niin kutsuttua lantapanssaria.

Joillakin eläimistä myös sorkat olivat ylikasvaneita. Eläinten karsinat olivat liian pieniä, minkä lisäksi niissä oli runsaasti ulostetta. Kuiviketta ei ollut riittävästi, eikä lainmukaista eläinten ulkoilutusta ollut järjestetty.

Kyseessä olevalla lypsykarjatilalla oli tapahtuma-aikaan noin 20–40 nautaeläintä ajankohtasta riippuen.

Useita määräyksiä korjata tilanne

Omistajat saivat vuosien aikana useita määräyksiä eläinten pidon korjaamiseksi, viranomaisten vieraillen tilalla jopa useita kertoja vuodessa.

Tarkastusten johdosta tehdyt korjaukset olivat kuitenkin väliaikaisia, ja laiminläynnit pysyivät vuodesta toiseen samanlaisina, tilanteen pahentuessa muun muassa lannan määrän osalta.

Eräässä tilalle tehdyssä tarkastuksessa todettiin, että eläinten hoito oli laiminlyöty pitkäaikaisesti, mikä aiheutti eläimille tarpeetonta kipua ja tuskaa. Nautojen sorkkien pituus oli aiheuttanut kipua ja seisontavaikeuksia, ja yhden lehmän sarvi oli kasvanut pään sisälle.

Työt kasaantuivat yhdelle omistajalle

Lisäksi eläinten valaistus, ilmanlaatu ja maatilan puhtaanapito oli riittämätöntä. Esimerkiksi eläinten makuupaikat olivat märkiä ja likaisia, eikä niissä ollut tarpeeksi kuiviketta. Myös ravinnon ja veden saannissa oli puutteita, eikä jyrsijöiden torjunnasta oltu huolehdittu.

Valvontaeläinlääkäri antoi muun muassa määräyksen vähentää eläinten määrää, sillä tilan resurssit eivät riittäneet silloisesta eläinmäärästä huolehtimiseen. Määräystä ei kuitenkaan noudatettu.

Syynä tilanteeseen oli tilan toisen omistajan joutuminen sairaslomalle, mikä esti osallistumisen tilan hoitoon. Töiden kasaantuessa toiselle omistajalle tämä teki kertomansa mukaan sen minkä tilanteessa yksin jaksoi.

Sairaslomalle joutunut mies kertoi, että on jo aiemmin halunnut laittaa eläimet teuraaksi ja mahdollisesti myydä tilan, jotta heitä painavat velat olisi saatu maksettua.

Nainen ei hänen mukaansa siihen kuitenkaan suostunut. Kuulusteluissa nainen kertoi ettei myynti olisi riittänyt velkojen hoitamiseen. Hänen oli pakko jatkaa lypsytoimintaa, jotta saisi maidon tuotosta rahat juokseviin kuluihin.

Kumpikin eläintenpitokieltoon

Rikos katsottiin törkeäksi, koska teon kohteena oli huomattavan suuri määrä eläimiä, minkä lisäksi laiminlyönnit olivat pitkäaikaisia ja toistuvia eläinlääkärin antamista määräyksistä huolimatta.

Kumpikin omistajista määrättiin pysyvään eläintenpitokieltoon nautojen ja muiden tuotantoeläinten osalta. Naudat määrättiin tuomittavaksi valtiolle menetetyksi. Koska kyseessä oli henkilöiden elinkeino, heille varataan tilaisuus myydä tai muuten luovuttaa naudat pois.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme