Mainos
Mainos

Kuvat: Poliisi teki poikkeuksellisen suuren kannabistakavarikon – jättikasvattamon rakensi puhtoinen it-ammattilainen yhdessä isänsä kanssa

Poliisi teki viime kesänä poikkeuksellisen suuren kannabistakavarikon, kun Porissa sijaitsevalta maatilalta löydettiin yli 700 kasvia ja kiloja myyntivalmista kukintoa. Ammattimaisen kasvatusoperaation takana olivat rikosrekisteriltään puhtoinen 35-vuotias tietoliikennealalla työskennellyt mies sekä hänen 59-vuotias isänsä.

Kaksikko kärähti kesäkuussa, kun poliisi teki kotietsinnän Porin Niittymaantiellä sijaitsevalle kiinteistölle, joka oli vuokrattu isän nimissä. Poliisimiehiä oli vastassa ammattimainen kannabisfarmi ilmanvaihtoineen, valaistuksineen ja kastelujärjestelmineen. Kasvattamo oli rakennettu maatilan piharakennukseen.

Poliisin asiakirjoista selviää, että paikalta takavarikoitiin 707 kannabiskasvin taimea sekä noin kolme kiloa minigrip-pusseihin pakattua kannabiksen kukintoa. Poliisin arvion mukaan kauppatavaraa olisi kaikkien kasvien kypsyttyä kertynyt jopa lähes 18 kiloa.

Mikäli kaksikko olisi valinnut rikoskumppaninsa paremmin, parin viime vuoden suurin kannabistakavarikko olisi voinut jäädä poliisilta tekemättä. Poliisi nimittäin pääsi kaksikon jäljille tarkkaillessaan kolmatta miestä, oriveteläistä Lauri Käpyahoa.

Käpyaholla ei ollut osuutta kannabiksen kasvatuksessa, vaan tämä oli poliisin tarkkailussa toisesta rikoksesta epäiltynä. Mies tuomittiin sittemmin laajasta huumekaupasta samassa oikeusjutussa yhdessä isän ja pojan kanssa.

Poika tunnusti, isä kiisti kaiken

Alkukesästä poliisissa huomattiin, että Käpyaho oli vieraillut useita kertoja Porin Niittymaantiellä sijaitsevalla maatilalla. Kun miehen auto erään vierailun jälkeen pysäytettiin, autosta löytyi useita satoja grammoja kannabiksen kukintoa. Poliisi epäili, että huumeet oli hankittu hetkeä aikaisemmin Niittymaantieltä.

Maatilalle tehty kotietsintä vahvisti epäilyt.

Poliisikuulusteluissa 35-vuotias mies avautui lähes kaikesta kannabishankkeeseen liittyvästä. Hän tunnusti, että hän oli myynyt isänsä kanssa kasvattamaansa kukintoa Käpyaholle alkuvuodesta 2017 lähtien. Kasvatusurakka oli alkanut noin puolta vuotta aiemmin.

Miehen mukaan Käpyaholle oltiin myyty huumeita lähes 25 000 euron edestä. Rahat mies oli jakanut isänsä kanssa ”suurin piirtein puoliksi”. Hän kertoi myös lähettäneensä osan omasta osuudestaan tyttärelleen.

Isä ei sen sijaan suostunut puhumaan, vaan kiisti osuutensa koko asiaan. Hän myönsi viettäneensä aikaa maatilalla, mutta väitti olleensa täysin tietämätön kasvatusoperaatiosta siitäkin huolimatta, että siihen oli käytetty lähes kaikki kiinteistön suuressa piharakennuksessa olleet sisätilat.

Isä myös väitti, ettei hän tuntenut Käpyahoa, vaikka tämä oli poliisin kuulusteluissa myöntänyt tunteneensa isän ja pitäneensä yhteyttä mieheen. Poliisi epäili televalvontatietojen perusteella, että isä ja Käpyaho olivat toisilleen entuudestaan tuttuja.

Oikeus jakoi vuosien vankeusrangaistuksia

Kaikki kolme tuomittiin viime kuussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa laajan huumeoikeudenkäynnin yhteydessä.

Isälle ja pojalle luettiin kummallekin tuomiot törkeästä huumausainerikoksesta. Oikeus katsoi, että kumpikin oli osallistunut kannabiksen kasvatukseen, mutta arvioi isän osuuden olleen siinä vähäisempi.

Isä määrättiin vuoden ja 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Pojalle luettiin kovempi, 3 vuoden ja 6 kuukauden ehdoton vankeustuomio. Oikeuden mukaan rangaistus olisi voinut olla kovempikin, mutta sitä kevennettiin muun muassa miehen yhteistyöhaluisuuden vuoksi.

Käpyaho tuomittiin huumausainerikoksen lisäksi useista muista rikoksista yhteensä 5 vuoden vankeuteen. Lähes yhtä pitkän vankeustuomion sai myös Käpyahon rikoskumppanina toiminut Ali Juhani Valta. Kaksikko oli pitänyt hallussa ja myynyt suuria määriä amfetamiinia ja metamfetamiinia sekä pienempiä määriä Subutex-tabletteja Pirkanmaan alueella.

Tapauksessa tuomittiin myös joukko muita ihmisiä lyhyempiin vankeusrangaistuksiin ja sakkoihin. Kaikkiaan vastaajia oli 12.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme