Mainos
Mainos

KUVAT: Vuokralaiset varastivat tavarat ja hävittivät asuntoa

Espoon käräjäoikeus tuomitsi 24-vuotiaan miehen ja 21-vuotiaan naisen vahingonteosta ja kavalluksesta sakkoihin, kun nämä veivät vuokranantajan tavaroita ja hävittivät asunnon asumiskelvottomaan kuntoon.

Teko tapahtui Espoon Kuitinmäessä vuosi sitten. Avopari oli vuokrannut asunnon Kuitinkadun kerrostalossa kalustettuna. Parivaljakko oli kuitenkin poismuuttaessaan vienyt mukanaan television, stereot, kaikki astiat, maton, taulun, kahvinkeittimen ja asunnon avaimet.

Naisen kertoman mukaan hän oli ollut siinä käsityksessä, että tavaroiden piti tulla heidän omakseen.

Käräjäoikeus tuomitsi kaksikon kuitenkin kavalluksesta. Televisio ja stereot löytyivät myöhemmin ja ne palautettiin vuokraisännälle.

Asuntoon vahinkoja

Vuokraisäntä ajoi asianomistajana syytettä vahingonteosta, josta kaksikko myös tuomittiin.

Asunnon betoniseinään oli lyöty jälkiä, parkettia oli naarmutettu, lipasto oli sytytetty palamaan, parvekkeen mattoa oli poltettu, sisäovi oli revitty saranoiltaan, valokatkaisija rikottu, tuoleihin oli poltettu reikiä, sälekaihtimet rikottu, keittiön kaapiston lasivitriini oli rikottu, kaapistoja naarmutettu, makuuhuoneen pöytä rikottu, tapettia revitty sekä lyöty jälkiä vaatekaapin ja keittiön oviin.

Vuokranantajan käsityksen mukaan asunto oli yleisesti asumiskelvottomassa tilassa.

Pariskunta kiisti oikeudessa aiheuttaneensa tahallista vahinkoa. Kyse oli pitkälti tavanomaista kulumista. Kynttelikkö oli syttynyt palamaan, mutta se ei ollut tahallinen teko. Sälekaihtimet olivat pudonneet itsekseen ja vierailulla ollut mies oli potkaissut oven rikki. Muilta osin vahingot olivat syntyneet läksiäisissä.

Oikeus ei kuitenkaan uskonut siihen, että vahingot olisivat olleet muiden aiheuttamia.

Alaoven ikkuna rikki - kolmasti

Jutussa puitiin muitakin rikoksia.

21-vuotias nainen sai tuomion kolmesta vahingonteosta, kun hän rikkoi taloyhtiön alaoven ikkunan. Nainen rikkoi lasin kivellä ensimmäisen kerran 5. huhtikuuta 2014 unohdettuaan avaimet. Sama toistui 6. huhtikuuta ja 10. huhtikuuta.

Maaliskuussa 2014 mies oli pahoinpidellyt naista lyöden nyrkillä kasvoihin ja potkaissut kerran reiteen. Toinen pahoinpitely tapahtui elokuussa, jolloin mies sylkäisi naisen päälle ja potkaisi tätä vatsaan.

24-vuotias mies tuomittiin myös mm. kolmen lonkerotölkin näpistämisestä, ja veitsen hallussapidosta sekä kolmen pakastepitsan näpistyksestä.

Mies oli myös kesäkuussa 2014 potkaissut ikkunan rikki Espoon kaupungin aikuissosiaalityön tiloissa, kun hänen anomukseensa ei suostuttu.

21-vuotias nainen sai tuomion huumausaineen käyttörikoksesta, koska häneltä löytyi puolikas subutex-tabletti.

Isot korvaukset

Asunnosta kadonneista tavaroista kertyi korvattavaa 930 euroa ja avaimista 290 euroa. Asunnon korjauskulut olivat 7200 euroa. Alaoven ikkunan rikkomiset maksoivat 1400 euroa ja sosiaaliviraston ikkuna 700 euroa.

Vuokraisännän oikeudenkäyntikulut olivat yhteensä 5900 euroa, joka tuli kaksikon maksettavaksi.

Nainen tuomittiin 80 päiväsakkoon eli maksamaan 480 euroa. Mies sai 100 päiväsakkoa eli 600 euroa maksettavaa.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme