Mainos
Mainos

Lähes vuosikymmenen vanha rikos selviämässä taskulampun ansiosta – "Poikkeuksellinen onnistuminen"

Lähes vuosikymmenen vanha autoliikemurto siirtyy vihdoin syyteharkintaan. Tapaus on ratkeamassa taskulampusta löydetyn DNA-osuman johdosta. Poliisi kuvailee tapauksta poikkeukselliseksi onnistumiseksi. 

Lokakuussa 2008 Joensuun Käpykankaalla sijaitsevaan autoliikkeeseen murtautui kaksi miestä. Saaliikseen he saivat lähes 20 000 euron arvosta muun muassa erilaisia ammattilaistason autotestereitä.

Poliisi kertoo, että tapahtumapaikalla suoritettiin aikoinaan teknistä tutkintaa, mutta ponnisteluista huolimatta tekijöiden jäljille ei päästy. Tapaus jäi hyllyyn selvittämättömänä.

Rikoskomisario Kimmo Wetterstrand Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että vuosien jälkeen uudelleen avatun tapauksen tutkinta sai uutta vauhtia, kun rikospaikalle tekijöiltä unohtuneesta taskulampusta saadulle DNA-näytteelle löytyi osuma poliisin rekisteristä.

– En muista tarkkaa rikosnimikettä, mutta henkilö oli todettu syylliseksi rikokseen Oulussa ja päätynyt poliisin rekisteriin. Hänestä oli samalla otettu DNA-näyte.

Saalis jäi kateisiin

Epäilty on liettualainen, vuonna 1983 syntynyt mies. Hänestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys ja hänet vangittiin poissaolevana Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa kesäkuussa 2016. Poliisin haaviin mies päätyi muutaman kuukauden kuluttua Englannissa.

Poliisista kerrotaan, että miehestä oltiin kiinnostuneita myös Virossa, mihin mies luovutettiin ennen siirtoa Suomeen. Itä-Suomen poliisilaitoksen vuoro tuli huhtikuussa, kun mies luovutettiin Virosta Joensuuhun. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus piti miehen vangittuna todennäköisin syin epäiltynä törkeästä varkaudesta.

Toinen autoliikkeen valvontakamerakuvissa näkyvä epäilty on jäänyt tunnistamatta. Myös anastettu omaisuus on kateissa. Itä-Suomen poliisilaitoksella tapausta pidetään kuitenkin poliisin erävoittona: jos juttu ei olisi ratkennut pian, törkeän varkauden syyteoikeus olisi ehtinyt raueta.

– Tämä on aika poikkeuksellisen hieno onnistuminen. Harvoin näin vanhat jutut ratkeavat ollenkaan, Wetterstrand sanoo.

Tapaus on lähetetty nyt syyteharkintaan ja sitä tullaan käsittelemään oikeudessa kevään aikana.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme