Mainos
Mainos

Lapissa surmattu viestitteli viimeisenä iltana perheelleen avomiehestään – "Hän syytti minua flirttailusta (...) raivostui"

Lapin käräjäoikeus jatkaa tänään käsittelyä oikeudenkäynnissä, jossa 36-vuotiasta tsekkimiestä syytetään kausityöntekijänä Suomessa olleen avopuolisonsa murhaamisesta. Miehen epäillään surmanneen 26-vuotiaan skotlantilaisnaisen Enontekiön Kuttasessa sijaitsevalla koirafarmilla viime joulukuun alussa. MTV Uutiset tutustui jutun esitutkintamateriaaliin.

Poliisikuulusteluissa naisen äiti on kuvaillut surmattua tytärtään "perhekeskeiseksi tytöksi", joka päätyi Suomen Lappiin rakkaudesta koiriin. Äidin kuulustelut ovat osa poliisin julkaisemaa esitutkintamateriaalia.

Äidin mukaan hänen tyttärensä tapasi nyt surmasta epäillyn tsekkimiehen ensimmäisen kerran vuonna 2013. Perhe ei kuitenkaan tiennyt miehestä paljoa muuta kuin sen, että tämä on tsekki ja koiraharrastaja. 

Perhe piti kylmäkiskoisena

Surmatun naisen sisko tapasi miehen ensimmäistä kertaa vuonna 2014. Sisko ei äidin kertoman mukaan pitänyt miehestä, vaan ajatteli tämän olevan välinpitämätön.

Myöhemmin myös äiti ja isä pääsivät esittäytymään. Äiti piti miestä kylmäkiskoisena, eikä isäkään ihastunut tähän.

Pariskunnan kannalta kaikki näytti kuitenkin aluksi sujuvan hyvin. Kaksikko muutti yhteen miehen asuntovaunuun ja matkaili myös miehen kotimaassa Tsekissä.

Koirat toivat Suomeen

Koiria rakastava nainen pääsi myös toteuttamaan itseään, kun hän perusti koirantarvikkeita myyvän yrityksen ja järjesti yhdessä miehen kanssa koirankoulutustunteja. 

Pariskunta päätyikin lopulta Suomeen koiraharrastuksen vuoksi, kun he saivat työpaikat Lapista syksyllä 2016. Pestinä oli valjakkokoirien hoitamista ja koiravaljakkoretkien järjestämistä Enontekiön Kuttasessa sijaitsevalla koirafarmilla. 

Äidin mukaan nainen oli tyytyväinen työpaikkaan siitäkin huolimatta, että töitä tuntui riittävän. Palkka oli kelvollinen, eikä koirafarmilla asumisesta tai ruoasta tarvinnut maksaa. 

Mies luki WhatsApp-viestit?

Jotain pariskunnan välillä kuitenkin tapahtui, sillä nainen perusti perheelleen 3. marraskuuta 2016 WhatsApp-ryhmän, jossa hän toivoi, ettei perhe enää lähestyisi naista yksityisissä asioissa Facebookin välityksellä, äiti kertoi kuulusteluissa.

Nainen ilmeisesti pelkäsi, että mies lukisi hänen Facebookissa käymiään keskusteluja. Pelkoa hän perusteli perheelleen sillä, että mies oli keskustelussa maininnut asioita, joista nainen oli keskustellut vain Facebookissa yksityisviestein.

Kuolemaansa edeltävänä päivänä, 2. joulukuuta, nainen kirjoitti perustamaansa WhatsApp-ryhmään seuraavaa:

– Vitsailin sen englantilaisen moottorikelkkakuskin kuullen, kuinka hiljaa * ajaa ja jopa hän nauroi. Tuntia myöhemmin * tulee takaisin ja alkaa läiskiä minua kasvoihin, ei varsinaisesti kovaa, pehmeästi. Hän alkoi syyttää minua flirttailusta englantilaisen tyypin kanssa (joka haisi) yritin puolustaa itseäni ja hän heitti lihaa täynnä olevan ison ruokintakaukalon minua kohti ja se sattui takaraivoon (joka on edelleen kipeä), raivostui. Ruokittuani eläimet 45 minuuttia myöhemmin menin Facebookiin ja hän oli poistanut ja estänyt minut.

Aamuyöhön jatkuneen viestinvaihdon jälkeen perhe ei enää kuullut naisesta.

Syyttäjän näkemys on, että 3. joulukuuta mies hakkasi naisen kuoliaaksi 11-senttisellä puukolla. Mies on itse kertonut kuulusteluissa, että pariskunnan välille oli syttynyt edellisenä päivänä riita, joka oli saanut alkunsa miehen pelosta moottorikelkalla ajamiseen. 

Nyt syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Asiaa käsitellään Lapin käräjäoikeudessa vielä tänään.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme