Mainos
Mainos

Lasten hyväksikäytön tuomiot uuteen käsittelyyn

Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä jaetaan edelleen pääsääntöisesti lieviä ja ehdollisia vankeusrangaistuksia. Rangaistukset ovat parhaillaan oikeusministeriön työryhmän käsittelyssä, jossa erityishuomion kohteena on ehdollisten ja lievien tuomioiden yleisyys.

Lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ilmoitetaan poliisille keskimäärin kolme päivässä.

Rangaistusasteikko antaisi mahdollisuuden kovempiinkin tuomioihin. Yksi syy alhaisiin tuomioihin on asiantuntemuksen puute.

- Käräjäoikeuksissa asiantuntemus on yllättävän heikkoa. Tuomarit ovat kyllä kokeneita, mutta eivät välttämättä näissä lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa, kertoo naisiin ja lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin keskittynyt erikoissyyttäjä Kari Ranta.

Suurin osa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista on kuitenkin vakavia. Noin puolet rikoksista pitää sisällään sukupuoliyhteyden. Tuomioiden pienuutta on selitetty sillä, että tekijät ovat usein ensikertalaisia ilman rikollista taustaa.

Katso Outi Airolan raportti Kokkolasta (Kymmenen uutiset 11.7.2009)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme