Mainos
Mainos

Lastenpsykiatri: Erittäin epätodennäköistä, että vauvat olisivat syntyneet kuolleina

Lapsisurmatapauksia pitkään tutkinut ja aiheesta väitellyt Tampereen yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Anne Kauppi pitää hyvin epätodennäköisenä, että Oulussa kellarikomerosta löytyneet lapset olisivat syntyneet kuolleina. 

- Erittäin epätodennäköistä. Miksi hän olisi salannut raskauden ja säilyttänyt ruumiit, Kauppi kysyy.

Kaupin mukaan vastaaviin tapauksiin liittyy usein paljon kieltämistä ja tapahtumien poissulkemista. 

- Jos viisi lasta synnyttää kuolleena, ja mikä syy hänellä olisi salata viisi kertaa niitä ruumiita. Kyllä siihen liittyy jotain erityisiä piirteitä, jos tällainen on sarjana tapahtunut. Jos hän pystyy itse muistamaan näistä kolme, niin siinä on kyllä todennäköisesti hyvin paljon sellaista kieltämistä ja dissosiaatiota eli ei päästetä tietoisuuteen sitä mitä tapahtuu. 

- Psyyke on rakentunut usein varhaisten vaikeitten kokemusten vuoksi sellaiseksi, että voi ikäänkuin poistaa tietosuudestaan ikäviä asioita, kuten se, että on raskaana tai että on syynyttämässä, Anne Kauppi kertoo. 

Kauppi pitää tapausta hyvin poikkeuksellisena. 

- Ainakaan omassa aineistossani, missä oli 54 tapausta 25 vuoden ajalta, niin missään ei ollut tällaista. Missään ei ollut kuin yksi sikiö.  

Lapsisurmat vähentyneet

Lapsisurmien määrä on vähentynyt paljon pitkällä aikavälillä. 

- Oma aineistoni, joka alkoi vuodesta 1970 Suomessa, niin silloin tapauksia saattoi olla yli kaksikymmentä ja nyt niitä on noin yksi vuodessa. 

Kaupin arvion mukaan ehkäisy, abortti ja naisen asema ovat pääsyitä vähentyneisiin lapsisurmiin. 

- Monet hankkiutuvat varta vasten yksinhuoltajiksi. Se on mahdollista nykypäivänä toisin kuin 1950-luvulla. 

- Silloin yhteiskunnaliset raamit, mihin naiset on asetettu ovat vaikuttaneet siihen, että nämä nuoret äidit ovat kieltäneet nämä asiat itseltäänkin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme