Mainos
Mainos

Lastensa huostaanoton videoinut mies tuomittiin sakkoihin – myös videon julkaissut mies sai sakot

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut sakkoihin kaksi miestä, joista toinen kuvasi videolle kahden lapsen huostaanottotilanteen ja toinen latasi videon internetiin.

Videon kuvannut mies on lasten isä ja toinen mies hänen tuttavansa. Hovioikeuden mukaan molemmat syyllistyivät yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.

Video sai laajaa julkisuutta alkuvuonna 2014. Isä kuvasi sen, kun sosiaaliviranomaiset tulivat hakemaan hänen lapsiaan kotoa poliisien kanssa. Videolla näkyy myös perheenjäseniä sekä perheen koti sisältä ja ulkoa.

Hovioikeuden mukaan lapset ovat olleet tunnistettavissa, vaikka YouTube-sivustolla julkaistussa videossa heidän kasvonsa onkin osittain sumennettu. Video oli sivustolla nähtävissä syyskuuhun 2014 asti, jolloin lataaja poisti sen.

Oulun käräjäoikeus katsoi maaliskuussa 2016 antamassaan tuomiossa, että miehet eivät syyllistyneet rikokseen. Hovioikeus asettui kuitenkin toiselle kannalle.

Rovaniemen hovioikeus toteaa päätöksessään, että vaikka vanhemmalla on lähtökohtaisesti oikeus päättää lapsensa asioista, eivät huoltajan oikeudet voi olla rajoittamattomia. Hovioikeuden mukaan lasten yksityiselämän suoja oli tässä tapauksessa tärkeämpi kuin vanhemman sananvapaus.

Hovioikeus langetti videon kuvanneelle isälle 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan on 240 euroa. Videon internetiin ladannut tuttava sai 30 päiväsakkoa eli 180 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme