Mainos
Mainos

Laukaan maneesiturmasta vaaditaan tuntuvia sakkoja

Toimiko Laukaan rakennusvalvonnan viranhaltija lainvastaisesti, kun ei välittänyt eteenpäin tietoa ratsastusmaneesien turvallisuuspuutteista? Tämä on keskeisin kysymys, kun viranhaltijan vastuullisuutta Laukaan maneesiturmassa puidaan oikeudessa alkuvuodesta.  

Keski-Suomen käräjäoikeudessa pidettiin tiistaina maneesioikeudenkäynnin valmisteluistunto. Syyttäjä vaatii viranhaltijalle tuntuvaa sakkorangaistusta kuolemantuottamuksesta, neljästä vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.  

10-vuotias tyttö kuoli ja neljä muuta ihmistä vammautui, kun ratsastuskoulun maneesirakennus romahti helmikuussa 2013.  

Viesti ei edennyt  

Syytteessä oleva viranhaltija sai vuonna 2010 ely-keskuksen välittämän ympäristöministeriön sähköpostiviestin Isola-tyyppisten hallien turvallisuusriskeistä, mutta viesti ei välittynyt rakennusvalvonnasta eteenpäin. Viestin liitteenä oli kaksi Onnettomuustutkintakeskuksen ilmoitusta, joissa todettiin, että hallien omistajien tulisi saada tieto hallien mahdollisista puutteista. Ilmoitusten taustalla oli Liedossa tapahtunut vastaavanlaisen ratsastusmaneesin sortuminen.  

Kihlakunnansyyttäjä Marika Visakorven mukaan viranhaltija ei ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin kunnassa olevien hallien selvittämiseksi tai asiasta tiedottamiseksi, mikä osaltaan mahdollisti maneesirakennuksen sortumisen. Hänen mukaansa viranhaltija laiminlöi velvollisuutensa selvittää, onko kunnassa sähköpostiviestissä mainittuja halleja.  

- Eihän onnettomuustutkinnalla ole mitään virkaa, jos sen seurauksena ei tehdä mitään, syyttäjä Visakorpi sanoi STT:lle istunnon jälkeen.

Viranhaltija kiistää syytteet  

Epäilty kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Vastaajan asianajajan Jussi Kallialan mukaan viranhaltija ei laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan.  

- Tässä haetaan rakennusvalvonnalle toimintavelvollisuutta, jota laki ei voimassa olevan tulkinnan mukaan sisällä. Olemassa olevan rakennuskannan oma-aloitteinen valvonta liittyy vain tilanteisiin, joissa tiedetään, että jokin tietty rakennus on vaarallinen, Kalliala sanoi STT:lle. 

Asianajaja Kallialan mukaan tapahtunut painaa syytteessä olevaa viranhaltijaa paljonkin, koska maneesin sortumisen seuraukset olivat murheelliset.  

- Toisaalta hän tietää, ettei ole laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan eikä voi olla seurauksista vastuullisena. Kun syyttäjä katsoo toisin, niin painaahan se henkisesti.  

Syyttäjä ja puolustus ovat eri mieltä siitä, oliko rakennusvalvonnalla toimimisvelvoitetta ja siitä, miten vaaralliset hallit olisivat olleet löydettävissä.  

Asianomistajat vaativat tapaukseen liittyen yhteensä yli 150000 euron korvauksia. Vaatimukset koskevat sekä viranhaltijaa että Laukaan kuntaa.  

Jutun pääkäsittely alkaa käräjäoikeudessa 15. helmikuuta. Käsittelylle on varattu kolme päivää ja yksi varapäivä. Vahingonkorvausasiat käsitellään erikseen.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme