Mainos
Mainos

Lelusalakuljettaja Rami Adhamin Suomi-Syyria-yhteisöä epäillään rahankeräysrikoksesta – rahoja esimerkiksi puutarhamökkiin

Suomi-Syyria-yhteisön (SSY) vastuuhenkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta, kertoo keskusrikospoliisi (KRP). Yksi yhdistyksen vastuuhenkilöistä on lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham.

Yhteisön epäillään keränneen varoja ilman rahankeräyslupaa ja rikkoneen luvan saannin jälkeen lupa- ja keräysehtoja. Varoja on KRP:n mukaan kerätty yhteensä 420 000 euroa vuosien 2014–2016 aikana.

Tutkinnanjohtaja Tero Haapala sanoo, että rikoksesta epäiltyjä on yhteensä neljä, mutta käytännössä yksi henkilö on toiminut yhdistyksessä kaikissa rooleissa ja päätöksentekijänä.

Aktiivisessa roolissa ollut epäilty on poliisin mukaan hallinnut yhdistyksen varoja ja nostanut yhdistyksen tililtä noin 300 000 euroa. Poliisi epäilee, että osalla rahoista on ostettu Suomesta puutarhamökki ja osa on toimitettu käteisenä epäillyn henkilökohtaiselle tilille Turkkiin.

Suomi-Syyria-yhteisöä epäillään myös väärennöksistä

Rahankeräysrikoksen lisäksi tapauksessa epäillään rekisterimerkintärikosta, kirjanpitorikosta ja väärennöksiä, Haapala sanoo.

Esitutkinnassa ilmeni, että yhdistyksen liiketapahtumien kirjaaminen ja tilinpäätösten laatiminen on laiminlyöty osittain, ja kirjanpitoa ei ole pidetty kirjanpitolainsäädännön mukaisesti.

Päätöksentekoon liittyviin asiakirjoihin ja kokouspöytäkirjoihin on poliisin mukaan merkitty henkilöitä, jotka eivät omien sanojensa mukaan ole allekirjoittaneet asiakirjoja. Asiakirjoja on toimitettu viranomaisille, kuten Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Adham tuomittiin veropetoksesta ja pahoinpitelystä

Adham sai elokuussa viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet veropetoksesta, dopingrikoksesta, huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä. Esimerkiksi veropetos ajoittuu vuosiin 2012–13 ja pahoinpitelyt kevääseen 2015.

Oikeuden mukaan Adham laiminlöi valmisteveron maksamista, kun hän on välittänyt yrityksensä kautta muun muassa proteiinivalmisteita. Hän kiisti tienneensä verovelvollisuudesta. Oikeus kuitenkin piti menettelyä tahallisena, sillä Adham oli jättänyt selvittämättä liiketoimintaansa liittyneet verovelvoitteet. Hänet määrättiin korvaamaan valtiolle vältettyjä veroja yli 9 500 euroa.

Tuomion mukaan mies on myös tuonut Virosta Suomeen laittomasti anabolisia steroideja ja pitänyt hallussaan huumeiksi luokiteltuja lääkeaineita.

Pahoinpitelytuomiot tulivat uhrin lyömisestä otsaan sekä toisen uhrin lyömisestä kasvoihin. Adham kiisti kaikki syytteet.

Oikeus tuomitsi jutussa myös neljä muuta. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme