Mainos

Lieksan Facebook-jutusta ehdotonta vankeutta yhdelle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut yhden henkilön 60 päivän ehdottomaan vankeuteen niin sanotussa Lieksan Facebook-jutussa. Rasistisesta kirjoittelusta syytettiin kaikkiaan kahdeksaa ihmistä, joista viisi sai sakkotuomion ja kahden syytteet hylättiin kokonaan.

Ehdottoman tuomion saanut saa suorittaa rangaistuksensa yhdyskuntapalveluna. Oikeuden mukaan kyseisen henkilön Facebookiin kirjoittamissa viesteissä maahanmuuttajat tuotiin esiin alempiarvoisina rikollisina ja niissä kuvattiin toistuvasti, millaista väkivaltaa heihin olisi syytä kohdistaa.

Aikaisempia tuomioita saaneen henkilön viesteillä ei oikeuden mielestä pyritty huumoriin.

Sakkotuomion saaneiden sakkojen määrä vaihtelee 25-75 päiväsakon eli noin 150-525 euron välillä.

Viestit kirjoitettiin marraskuun alussa perustettuun "Mamu keskustelu ilman sensuuria (Lieksa)" -ryhmään. Palstalla oli kaikkiaan 50 osallistujaa, mutta vain kahdeksaa vastaan nostetiin syyte.

Sivuston perustajan syytteet hylättiin

Facebook -sivuston perustanut ja nyt tuomiota annettaessa 29-vuotias lieksalainen mies jäi käräjäoikeudessa ilman rangaistusta. Oikeus katsoi, että ryhmän perustaminen ei ollut rikollista, koska hän ei siinä vaiheessa ollut tietoinen sivustolle myöhemmin lähetettävien viestien lainvastaisuudesta.

Lisäksi oikeus katsoi, ettei miehellä ollut mahdollisuutta poistaa laittomia viestejä tai koko keskusteluryhmää. Toisin sanoen oikeus ei pitänyt miestä henkilönä, joka piti lainvastaista aineistoa yleisön saatavilla. Tältä osin syyttäjän näyttö jäi käräjäoikeuden mielestä epäselväksi.

Kaikki sakkotuomiot tulivat rikosnimikkeellä kiihottaminen kansaryhmää vastaan. Kukin kirjoittajista oli esiintynyt keskusteluryhmässä viesteillä, joilla solvattiin tai paneteltiin toista kansanryhmää, Lieksan tapauksessa lähinnä someleja. Oikeus katsoi tällaiseksi materiaaliksi myös yhden kirjoittajan sivostolle siirtämät vitsit.

Osa sakkoja saaneista kirjoittajista oli liittänyt keskusteluryhmään myös videoita, joissa annettiin ymmärtää, että väkivalta lieksalaisia maahanmuuttajia kohtaan olisi suotavaa. Videomateriaalien liittäminen palstalle korotti sakkoja.

Linkittäminen ongelmallista

Tuomioperusteluissaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeus pohtii sananvapauden laajuutta ja erityisesti materiaalin julkaisuympäristöä internetissä.

– Rikos edellyttää tahallisuutta. (Materiaalin) linkittämisen rangaistavuuus edellyttää siten, että linkittäjä teon hetkellä tietää kohteena olevilla sivuilla olevasta kiihottamista sisältävästä aineistosta, oikeus linjaa.

Käräjäoikeuden mukaan linkittäminen ei ole rangaistavaa, jos sivustolla ei linkittämishetkellä ole lainvastaista aineistoa vaan ne lisätään sinne myöhemmin linkittäjän tietämättä.

Mitä on "harkitsematon pilkkaaminen"?

Käräjäoikeuden mukaan mikä tahansa kansanryhmää väheksyvä julkinen lausuma ei välttämättä ole rangaistava.

- Rangaistavuus edellyttä että levitettävässä viestissä uhataan, panetellaan tai solvataan, oikeus toteaa.

Käräjäoikeuden mukaan oikeuskirjallisuudessa katsotaan, ettei pelkkä kansanryhmän harkitsematon pilkkaaminen sellaisenaan täytä tunnusmerkistöä.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot