Mainos
Mainos

KRP takavarikoi ennätyslastin amfetamiinia – MTV seuraa infoa

Keskusrikospoliisi pitää tiedotustilaisuuden tänään Tamperella klo 13.00. Tiedotustilaisuuden aiheena on törkeä huumausaineiden maahantuontikokonaisuus.

MTV Uutisten toimittaja Anna Zareff on paikalla tiedotustilaisuudessa. Hän seuraa tilaisuutta paikan päällä.

Rikostarkastaja Ari Karvonen kertoo, että huumeliiga toi Pirkanmaalle yli 50 kiloa erittäin vahvaa amfetamiinia. Kyseessä on Suomen suurin yksittäinen amfetamiinitakavarikko. Aiempi ennätys oli Tullilla viime vuoden tammikuulta.

– Takavarikoitu 54 kiloa on niin vahvaa, että se vastaa katukaupassa yli sataa kiloa "tavallista" amfetamiinia, Karvonen kertoo.

Poliisin arvion mukaan amfetamiinierän arvo katukaupassa Pirkanmaalla olisi lähes kolme miljoonaa euroa. Tutkinnan perusteella huumeet oli tarkoitettu juuri Pirkanmaalle.

Viimeksi Pirkanmaalla takavarikoitiin amfetamiinia vuosia sitten. Tällöin erä suuruudeltaan kuusi kiloa.

Tavoitteena heti koko organisaation selvittäminen

Rikoskomisario Jari Räty KRP:stä kertoo, tutkinta aloitettiin helmikuun lopulla Pirkanmaan seudulla. Tapaus alkoi selvitä, kun aineita löydettiin ensin aineiden vastaanottajalta.

– Tavoitteena oli heti, että paljastetaan koko maahantuontiorganisaatio lähettäjiä, vastaanottajia ja kuriireja myöten, Räty kertoo.

Poliisin operaatio sai nimen Diesel.

Liigassa ei mukana suomalaisia

Huumeet saapuivat Suomeen reittiä Hollanti–Saksa–Tanska–Ruotsi–Suomi. Ruotsista Suomeen huumeet tulivat laivalla Tukholmasta Turkuun.

– Amfetamiinin toimittaminen viivästyi kuukausia, jolloin poliisi pääsi kunnolla perille toiminnasta, Räty kertoo.

Kun huume-erä viimein saapui Nokialle 11. toukokuuta, oli poliisi paikalla kuvaamassa tilanteen.  Poliisi onnistui kuvaamaan salaa videon, jossa kolme huumelaatikkoa siirrettiin rekasta maasturiin. Vastaanottajana oli marokkolainen mies.

Takavarikko tehtiin liki välittömästi sen jälkeen, kun huumeiden siirto autosta toiseen oli kuvattu.

Liigassa ei ollut mukana Suomen kansalaisia, mutta huumeiden vastaanottajat asuivat Suomessa. Epäiltyjä on yhteensä 13, joista on vangittu yhdeksän.

Liiiga koostui lähinnä marokkolaisista, mutta siihen kuului myös algerialaisia, hollantilaisia, venäläisiä sekä latvialaisia.

Huumetutkintojen määrä pysynyt vakaana

– Operaatio on hyvä esimerkki siitä, että huumeita virtaa maahan. Samalla se on kuitenkin esimerkki siitä, että tulon voi estää, rikostarkastaja Ari Karvonen toteaa.

Hänen mukaansa tutkittujen huumausainerikosjuttujen määrä on sama kuin viime vuonna.

– KRP:lla on taskussaan toinenkin mielenkiintoinen juttu huumeisiin liittyen, mutta siitä lisää myöhemmin, Karvonen vinkkaa.

Poliisi huolissaan: "Kysyntää on"

Rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisista kertoo, että poliisi on erittäin huolissaan Pirkanmaan alueen huumetilanteesta.

– Takavarikoinnin suuruus kertoo kysynnästä, hän kertoo.

Erityisen huolissaan poliisi on huumeiden nettimyynnistä nuorille. Toinen merkittävä huoli on uudet muuntohuumeet.

Poliisin mukaan erän markkinoille pääsy olisi vaikuttanut merkittävästi paikalliseen rikolliskuvaan.

– Piikki olisi nähty omaisuus- ja väkivaltarikoksissa, sillä huumeisiin olisi hankittu rikoksilla rahaa, Luoto sanoo.

Krp:n Tampereen yksikkö on viime vuosina paljastanut lukuisia mittavia huumejuttuja.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme