Mainos

Lokapojat-jäteyrityksen vastuuhenkilöitä uhkaa pitkä vankeustuomio

Vantaan käräjäoikeudessa alettiin tänään käsitellä helsinkiläisen Lokapojat-jäteyrityksen saamia rikossyytteitä.

Syyttäjä vaatii kahdelle jätteenkeräys ja –kuljetustoimintaa hoitaneen yrityksen vastuuhenkilölle viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta harvinaisen törkeästä ympäristörikoksesta.

Pääkaupunkiseudulla toimivan yhtiön säiliöautot laskivat syytteiden mukaan laittomiin paikkoihin noin 30 000 nestemäisiä jätteitä vuosina 1999–2008.

– Kyse on siitä, että he ovat hakeneet muun muassa erilaisia nestemäisiä jätteitä asiakkailta ja meidän käsityksen mukaan he ovat osittain erehdyttäneet näitä asiakkaita kertomalla jätteen päämäärän virheellisesti sekä osittain myös laskuttamalla heitä liikaa, kertoo kihlakunnansyyttäjä Heidi Nummela Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

Syyttäjän mukaan yritys hyötyi rikollisesta toiminnastaan lähes neljä miljoonaa euroa. Vastuuhenkilöitä syytetään kahdesta törkeästä petoksesta ja törkeästä ympäristön turmelemisesta.

– Päämieheni ovat sitä mieltä, että yhtiössä ei ole syyllistytty siihen, mitä syyttäjä väittää. He ovat toimineet lain, asetusten ja viranomaisohjeistuksen mukaan, kertoo toista vastuuhenkilöä avustava, asianajaja Matti Penttinen.

Työntekijät ymmällään

Lisäksi syytteessä on toistakymmentä yrityksen entistä tai nykyistä työntekijää. Heitä syytetään avunannosta törkeään ympäristön turmelemiseen.

Syyttäjän mukaan työntekijät ovat noudattaneet yhtiössä yleisesti käytössä olevia toimintatapoja ja työnjohdon antamia määräyksiä.

– Se ei meidän näkemyksen mukaan oikeuta lainvastaiseen menettelyyn, toteaa syyttäjä Nummela.

Lähes kaikki työntekijä kiistävät syyllisyytensä. Osa kertoo tienneensä, että ympäristön lainsäädäntöä on jollain tavoin rikottu.

– [Hän on] äärimmäisen hämmästynyt ja yllättynyt siitä, että hän on joutunut syytettyjen penkille, koska hän on tehnyt vain työtänsä, eikä ole ymmärtänyt syyllistyneensä rikolliseen menettelyyn, kertoo työntekijää avustanut, asianajaja Heikki Lampela.

Rikosepäily tuli poliisin tietoon muutaman työntekijän kautta vuonna 2008. Yksi työntekijä on kertonut poliisille toimineensa lainvastaisella tavalla, koska taustalla kyti pelko työpaikan menettämisestä

– Näin ovat esitutkinnassa kertoneet jotkut sellaiset työntekijät, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet niin sanotusti hakaukseen työnantajan edustajan kanssa eli on syntynyt työsuhderiita, kertoo yrityksen asianajaja Matti Penttinen.

Syyttäjä vaatii yrityksen työntekijöille erimittaisia ehdollisia tuomioita. Lisäksi syyttäjän vaatimuksena on yritykselle tuomittava 125 000 euron yhteisösakko sekä liiketoimintakieltoa maksimimäärä eli seitsemän vuotta.

Jutun pääkäsittely alkaa Vantaan käräjäoikeudessa helmikuun puolivälissä.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 23.1.2012)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot