Mainos
Mainos

Lue koko viestiketju: 63-vuotias koiraharrastaja ehdotti 15-vuotiaalle tytölle rakastelua – hovioikeus vapautti syytteistä

Hovioikeuden mukaan koiraharrastusohjaajan 15-vuotiaalle tytölle lähettämät Facebook-viestit eivät olleet seksuaalisesti olennaisia. Käräjäoikeus olisi tuominnut ehdollista lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta hovioikeus vapautti miehen kaikista syytteistä.

15-vuotias tyttö sai useita Facebook-viestejä tuntemaltaan 63-vuotiaalta mieheltä maaliskuussa 2013.

Tyttö ja mies olivat tuttuja koiraharrastuspiireistä. He olivat tavanneet muun muassa koiranäyttelyissä ja viestitelleet Facebookissa aiemminkin. Mies tiesi, että tyttö on 15-vuotias.

"Kyse ihan positiivisista tunteista"

Ensimmäisessä viestissään mies ehdotti tytölle suorasukaisesti rakastelua.

"Ok, miltä tuntuu etukäteen ajatus siitä, että rakasteltas. Että tiedät!"

Viestejä oli yhteensä 12. Muissa viesteissä mies kertoi tulkinneensa tyttöä väärin, haluavansa selvittää asian ja olevansa tyytyväinen, että asia on selvinnyt.

Lisäksi mies kehui tyttöä kauniiksi ja haluttavaksi. Tyttö suhtautui viesteihin torjuvasti.

Viimeisen viestin lopussa hän totesi, että ”-- kyse on ihan positiivisista tunteista: tunteista ja halusta hyväillä toisen ihoa”.

Viestit olivat tytölle yllätys. Tyttö uskalsi kertoa viesteistä äidilleen vasta vuotta myöhemmin.

Tytön kertoi oikeudessa kokeneensa viestit loukkaavina ja ahdistavina. Hän koki, että hänen luottamustaan oli käytetty hyväksi. 

Yhden "tahtotilan" viestejä

Hovioikeuden mukaan pelkkä seksin ehdottaminen lapselle ei ole seksuaalinen teko, eikä se yksinään täytä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä. 

– Silloin, kun viesti pitää sisällään seksuaalisen kanssakäymisen tarkempaa kuvailua tai kuvailua siitä, mitä yhdessä voitaisiin tehdä, tai kun ehdottelija kuvailee yhdyntää taikka esittää omia seksuaalisia fantasioitaan, kysymys on seksuaalisesta teosta.

Hovioikeuden mukaan kyse on ollut yhden "tahtotilan" aikana lähetetyistä viesteistä ja siitä, että 63-vuotias on pyrkinyt jatkoviesteissään selittelemään ensimmäisessä viestissä lähettämäänsä ehdotusta, jossa on seksuaalinen sävy.

Hovioikeus korosti arvioineensa viestittelyä kokonaisuutena, eikä hovioikeus, toisin kuin käräjäoikeus aiemmin, löytänyt siitä merkittävää seksuaalista sisältöä. 

Hovioikeus pohti toistakin nimikettä

Hovioikeuden mukaan viestittely olisi voitu katsoa lapsen houkuttelemiseksi seksuaaliseen tarkoituksiin.

Tämän rikoksen syyteoikeus oli jo kuitenkin täpärästi vanhentunut miehen saadessa haasteen oikeuteen hieman yli kaksi vuotta teon jälkeen maaliskuussa 2015, joten hänet vapautettiin syytteistä kokonaan. 

Tuusulan käräjäoikeus oli tuominnut miehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä tuhannen euron vahingonkorvauksiin uhrille.

63-vuotiaan miehen ja 15-vuotiaan tytön välinen viestittely:

Mies, 63: Ok, miltä tuntuu etukäteen ajatus siitä, että rakasteltas. Että tiedät!

Tyttö, 15: Anteeksi mitä?

Mies, 63: Ok. nyt tiedetään missä mennään! jos tuut samaan huoneeseen. et ehkä tajunnut että haluan sua.

Tyttö, 15: En tajunnut. järkytyin.

Mies, 63: Siksi tämä keskustelu on syytä käydä nyt. Mutta nyt tieän. Älä ole järkytynyt. oot kaunis tyttö. haluttava.

Tyttö, 15: Niin

Mies, 63: Niin. mitä? selvitetään tää nyt. niis se on ohi Ootko ihan järkyttynyt?

Tyttö, 15: No ehkä vähän. Tää vaan tuli ihan yllättäen ja on muutenkin mun mielestä tosi sopimaton juttu.

Mies, 63: Oot oikees. mut en voinut tunteilleni sun suhteen mittään. Päätettäskö tää nyt tähän. Luin tilanteen väärin!

Tyttö, 15: Juu

Mies, 63: Hyvä. ja hyvää jatkoa. Promise – en häiritse sua enää. Joskus ihastuu esteistä riippumatta. Ja kun tykkäsin susta. halusin auttaa sua.

Tyttö, 15: Hyvää jatkoa sullekkin.

Mies, 63: Kyllä kiitos. muistan sut.

Mies, 63: Hei. olet ehkä yllättynyt ja pettynyt. mutta positiivista on se, että ihastuin suhun ja olin valmis tekemään sun hyväks paljon - aina kouolukirjoja myöten. Ja halusin etukäteen tietää. tiedätkö missä mennään. No harm done! Vastaisittko vielä tähän ja sitten - ei enää.

Tyttö, 15: Juu. no ehkä mä jollain kaukaisella tavalla ymmärrän.

Mies, 63: Koeta. kun tää on sun hyväks. En ihastu kehän tahansa! Oot something special. jos se auttaa. Ei seksi oo koko maailmaa. mut kiva haluta jotain. Älä enää mieti tätä. erotaan. Olit meileissäin, kiva.

Mies, 63: (tytön nimi) jätetteskö viimeiset viestit. Ei ole kauheeta haluta sua ja hyvä että asia tuli ilmi ennen kesäkuuta. Toivon sulle hyvää jatkoa lukiossa! P Voisitko tähän viimeiseen vastata tähän viimeiseen viestiin? hugs

Tyttö, 15: Kiitos ja hyvää jatkoa vielä kerran!

Mies, 63: Olen pahoillani, että välimme kariutui näin!

Mies, 63: Olen pahoillani, että välimme kariutui näin!

Tyttö, 15: Mitä asiaa sulla oli kun yritit soittaa? Voisitko sanoa sen tässä

Mies, 63: Yritin soittaa, mutta et vastannut. Olisin halunnut kuulla äänesi, kun sanon, että vaikka tilanne tuntuu draattiselta, kyse on ihan positiivisista tunteista. tunteista ja halusta hyväillä toisen ihoa.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme