Mainos

Marokon ei tarvitse ottaa vastaan Suomessa vankeuteen tuomittuja kansalaisiaan – vaatisi maiden välisen siirtosopimuksen

Jos Turun perjantaisista puukotuksista epäillyt marokkolaismiehet tuomitaan vankeusrangaistuksiin, on heidät mahdollista siirtää suorittamaan rangaistuksensa kotivaltiossaan.

Oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhosen mukaan siirto kuitenkin riippuu Marokon viranomaisten suostumuksesta.

– Meidän kansallisen lakimme mukaan voisimme toteuttaa siirron, mutta jää täysin Marokon viranomaisten kanssa neuvoteltavaksi, suostuvatko he siihen ja millä edellytyksillä he suostuisivat siihen.

Marokko voisi siis kieltäytyä ottamasta tuomittuja vastaan. Tämä johtuu siitä, ettei Suomen ja Marokon välillä ole minkäänlaista siirtosopimusta.

Euroopan neuvoston jäsenvaltioiden piirissä siirto hoituu tuomittujen siirtämistä koskevan yleissopimuksen ja siihen liittyvän lisäpöytäkirjan nojalla. Yleissopimuksen ja sen lisäpöytäkirjan mukaan vankeusrangaistukseen tuomittu henkilö voidaan siirtää kotivaltioonsa joko hänen suostumuksellaan tai ilman sitä. Marokko ei ole liittynyt sopimukseen eikä ole täten velvollinen myöskään noudattamaan sitä.

Karkotuskäytännöt pohdinnassa

Ilman suostumusta tehty ulkomaalaisen tuomitun siirto edellyttää sitä, että henkilö on määrätty karkotettavaksi Suomesta. Karkotus pannaan käytäntöön vasta, kun tuomio on suoritettu. Toisinaan tuomittu voidaan kuitenkin siirtää kotimaahansa jo aikaisemmin.

– Kun on selvää, ettei henkilö voi enää tuomion suorittamisen jälkeen jäädä Suomeen, on sovittu, että hänet voidaan vastoin tahtoaan siirtää jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kotivaltioonsa siellä tapahtuvaa yhteiskuntaan sopeuttamista varten, kertoo Korhonen.

Valtioneuvostossa on pohdittu heinäkuun alusta lähtien, mitä ongelmia liittyy rikoksiin syyllistyneiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamiseen. Asiaa koskevassa hankkeessa pohditaan, onko viranomaiskäytäntöjä ja niitä koskevia ohjeistuksia tarpeen muuttaa. Mikäli on, tarvittavat säädösmuutosehdotukset valmistellaan ja annetaan eduskunnalle viimeistään keväällä.  

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot