Mainos
Mainos

Mieskaksikko tuomittiin metsästysrikoksesta – tutkivat talvipesää, ampuivat heränneen ja toista raadelleen karhun

Korkein oikeus tuomitsi kaksi pirkanmaalaista miestä metsästysrikoksesta 60 päiväsakkoon ja kahden vuoden metsästyskieltoon. Syynä oli, että miehet olivat ampuneet karhun talvipesälleen Orivedellä tammikuussa 2013.

Miehet olivat olleet metsästämässä, kun toisen koira oli haukkunut maastossa ojanpenkasta löytämäänsä aukkoa. Haukunta oli tallentunut koiran kaulapannassa olleelle videolle, jonka miehet olivat katsoneet myöhemmin uudelleen.

Miehet keskustelivat tallenteesta ja päättivät mennä katsomaan, mitä koira oli haukkunut. Kun miehet koirineen saapuivat pesälle, oli siellä nukkunut karhu herännyt ja hyökännyt pesästä, raadellen toista miehistä. Tällöin miehet ampuivat karhun.

Metsästäjät olivat huolimattomia

Syytteen mukaan miesten tarkoitus oli ampua karhu siten, että teko näyttäisi pakkotilassa tehdyltä. Syyttäjän mukaan miehet vähintään ottivat tietoisen riskin siitä, että kyseessä olisi karhun talvipesä, mistä häirittynä eläin hyökkäisi, pakottaen sen ampumiseen. Syyttäjän mukaan miehet suhtautuivat mahdollisuuteen hyväksyvästi.

KKO katsoo, että miehet ampuivat karhun tahallaan, mutta pakkotilanteessa. Miehet olivat muun muassa varustautuneet karhun kaatamiseen soveltumattomalla aseistuksella, ilmeisesti epäillen pesässä olleen jokin pienpeto. Miehet syyllistyivät kuitenkin siihen, etteivät noudattaneet olosuhteiden metsästäjiltä vaatimaa huolellisuutta. Huolellisuuden laiminlyöminen johti metsästysrikoksen täyttymiseen.

– Tilanteessa, jossa metsästyksen kohde jää epäselväksi ja varteen otettava mahdollisuus jää sille, että kohteena voi olla rauhoitettu eläin pesällään, metsästäjiltä vaadittava korostunut huolellisuusvelvollisuus olisi edellyttänyt pidättäytymistä enemmiltä metsästystoimilta, kunnes on varmistuttu siitä, etteivät metsästystoimet kohdistu rauhoitettuun eläimeen, toteaa KKO.

Turun hovioikeus oli aiemmin hylännyt miehiä koskevan syytteen ja kumonnut käräjäoikeuden tuomion. Käräjäoikeus oli aikaisemmin tuominnut kummallekin miehelle metsästysrikoksesta 30 päiväsakkoa ja vuoden pituiset metsästyskiellot.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme