Mainos
Mainos

Mies pahoinpiteli tuntemattomia naisia Espoossa

Tuntemattomia naisia Espoossa pahoinpidellyt 30-vuotias mies päätyi pakkohoitoon. Psykiatri oli varoittanut väkivallan mahdollisuudesta jo vuosia aiemmin.

Espoon käräjäoikeus antoi päätöksen jutussa maanantaina. Syyntakeettomaksi todettu 30-vuotias mies tuomittiin kolmesta hänelle ennestään tuntemattoman naisen pahoinpitelystä sekä virkamiehen vastustamisesta että haitanteosta virkamiehelle.

Ensimmäinen tapaus sattui heinäkuussa 2013 Westendin aseman lähettyvillä. Mies oli pelästyttänyt useita ohikulkijoita.

Kun kohdalle osui nuori nainen polkupyörällä, mies sanoi ensin ”pöö”. Sen jälkeen hän tarttui hänelle entuudestaan tuntemattoman nuoren naisen polkupyörään kaataen sen ja naisen maahan.

Tämän jälkeen mies piti toisella kädellä naisen hiuksista ja toisella takoi iskuja päähän. Hän lopetti, kun paikalle tuli muita ihmisiä.

Tekijä kertoi oikeudessa, ettei ollut syönyt mitään, vaan juonut energiajuomia. Ukkosta oli ilmassa ja hänellä oli outo olo. Mies sanoi tietävänsä, että tukistaminen ja lyöminen on väärin, mutta hän oli saanut "poissaolokohtauksen".

Mies päätyi putkaan, jossa hän potkaisi vartijaa päähän. Tämä selvisi pienellä naarmulla. Tässäkin tapauksessa mies selitti käytöstä syömättömyydellä. Ruokaa oli tarjottu, mutta se olisi pitänyt syödä muovihaarukalla.

Kuristi bussissa

Huhtikuussa 2014 hän kuristi bussissa Länsiväylällä edessä istuvaa, keski-ikäistä naista tämän omalla huivilla. Kuristaminen kesti parikymmentä sekuntia ennen kuin sivulliset onnistuivat pääsemään väliin. Mies oli myös vääntänyt naisen aurinkolasit rikki.

30-vuotias kertoi syyksi sen, että nainen ja tämän tuttava olivat puhuneet ruotsia. Hänellä oli ollut myös nälkä. Kun poliisit tulivat paikalle, hän harasi vastaan ja rimpuili.

Uhri kertoi oikeudessa, ettei enää uskalla puhua äidinkieltään bussissa. Hän ei myöskään käytä huivia tai aurinkolaseja ja julkisilla matkustaminen on edelleen painostavaa ja ahdistavaa. Naisen päähän ei saa enää kukaan koskea, koska pienikin hipaisu aiheuttaa pelkoreaktion.

Yllätyshyökkäys Tapiolassa

Myös kolmannessa tapauksessa uhri oli nainen. Mies tarttui Tapiolassa takaapäin nuorehkoa naista hiuksista ja löi nyrkillä tämän kasvoihin ja käsivarsiin. Mies poistui paikalta, kun sivulliset tulivat apuun.

Nainen kertoi oikeudessa pahoinpitelyn aiheuttamasta traumaperäisestä stressireaktiosta. Hän ei ole kyennyt liikkumaan julkisilla paikoilla sekä kärsinyt nukahtamisvaikeuksista ja painajaisista.

Psykologiksi juuri valmistunut nainen ei voinut vähään aikaan hakea töitä. Hän koki, ettei pystyisi kohtaamaan väkivallan uhreja tai aggressivisia asiakkaita

Syyntakeeton

Psykiatrian erikoislääkäri oli jo 2010 antamassaan lausunnossa todennut, että Aspergerin oireyhtymästä kärsivällä miehellä oli ollut impulsiivista häiriökäytöstä, joka saattaisi johtaa jopa oikeudellisiin seuraamuksiin.

Marraskuussa 2014 sama lääkäri sanoi 30-vuotiaan menettävän toistuvasti kontrollin tilanteissa, joihin liittyy sosiaalinen kuormitus, syömättömyys ja epilepsia-alttius. 

Pahoinpitelyt olivat esillä käräjäoikeudessa 2014, jolloin oikeus passitti miehen mielentilatutkimukseen, jossa hänen todettiin kärsivän autismista. 30-vuotiaan toimintakyky vastasi lievää - keskivaikeaa kehitysvammaisuutta. Häntä ei todettu mielisairaaksi, mutta hänen katsottiin olevan kehitysvammaisten vastentahtoisen erityishuollon tarpeessa.

Oikeus totesi miehen syyntakeettomaksi, joten rangaistusta ei tuomittu.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme