Mainos
Mainos

Mies kaivoi toiselta silmämunan irti – ehdollista

Vantaan käräjäoikeus antoi kuun alussa tuomion poikkeuksellisen raa'assa väkivallanteossa. 42-vuotias mies selvisi julmasta teosta ehdollisella vankeudella.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kahden virolaistaustaisen miehen sanaharkka eteni tappeluksi vuoden 2013 marraskuussa Vantaalla. Miehet painivat keskenään, ja molemmat kohdistivat toisiinsa väkivaltaa.

Vanhempi miehistä jäi kertomansa mukaan maassa alle ja yritti työntää sormiaan toisen silmiin. Tarkoituksena oli aiheuttaa kipua ja sitä kautta saada toinen lopettamaan.

54-vuotias kertoi 42-vuotiaan päässeen otteesta irti. Tämän jälkeen alkoivat poikkeukselliset julmuudet.

Nuorempi potkaisi vanhempaa päähän, mikä aiheutti mm. kallon sisäistä verenvuotoa. 54-vuotiaan mukaan hän oli maannut vatsallaan maassa, kun toinen tuli selkään ja työnsi sormet takaapäin silmiin. Selässä oleva mies oli aiempaan viitaten sanonut ”vai tulet sinä minun silmiini koskemaan”. Nuorempi oli survonut sormia silmien vierestä silmäkuopan pohjaan saakka. Vasen silmämuna irtosi kokonaan ja silmä sokeutui. Oikean silmän vammat olivat vähäisemmät.

Ristiriitaiset kertomukset

Lähes selvin päin olleiden virolaistaustaisten miesten kertomukset tapahtumista Vantaalla olivat ristiriitaiset, eikä oikeus kyennyt päättelemään kumpi aloitti.

42-vuotias kertoi, että hän oli vain halunnut näyttää miltä tuntuu kun sormia työnnetään silmiin. 42-vuotias arveli vanhemman kääntäneen päätään ja silmä oli sen takia irronnut.

Käräjäoikeus katsoi teon törkeäksi pahoinpitelyksi, koska maassa makaavaa miestä oli potkaistu päähän. Lisäksi sormien työntäminen silmiin osoitti raakaa ja julmaa tekotapaa. 

Ehdollinen rangaistus

- Törkeä pahoinpitely on poikkeuksellinen sen tekotavan ja aiheutuneen vamman vuoksi, käräjäoikeus totesi rangaistusta pohtiessaan. - Arvioidessaan rangaistusta nyt syyksiluettavasta teosta on käräjäoikeus kiinnittänyt huomiota teon raakuuteen ja kivuliaisuuteen sekä siihen, että [54-vuotiaalle] on tapahtumasta aiheutunut pysyvä, täysin korjauskelvoton vamma.

Törkeästä pahoinpitelystä voi tuomita 1-10 vuotta vankeutta.

Vantaan käräjäoikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 1 v 6 kk vankeutta. Koska 42-vuotiasta ei ollut aiemmin rekisteröity rikoksista ja koska kyse oli tappelutilanteesta, niin käräjäoikeus päätyi ehdolliseen tuomioon.

Myös silmänsä menettänyt tuomittiin

54-vuotias sai pahoinpitelystä 60 päiväsakkoa, eli tässä tapauksessa maksettavaa kertyi 360 euroa.

42-vuotias joutuu maksamaan vanhemmalle miehelle toisen silmän sokeutumisesta 8946 euroa, kivusta ja särystä 5000 euroa sekä ansionmenetyksestä vajaa 16 000 euroa.

Yhteensä korvaukset ovat noin 30 000 euroa.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme