Mainos
Mainos

Mies löytyi alastomana ravintolan vessasta Helsingissä – epäillään murhanneen äitinsä kammottavalla tavalla

Helsingin Hernesaaressa sijaitsevaan ravintola Löylyyn ilmestyi alaston mies noin kello 1.40 yöllä 5. kesäkuuta 2016. Ravintolan henkilökunta ei saanut psykoottiselta vaikuttavaan henkilöön minkäänlaista kontaktia.

Ulkoisesti rauhallinen nuorukainen istui ravintolan wc-tiloissa. Hätäkeskukseen asiasta ilmoittaneen ovimiehen mukaan mies ei osannut kertoa edes omaa nimeään. 

Niin tota aa meil on tääl sellane, löyty vessasta, alaston mies. Joka ei, ei tiedä nimeensä, eikä mitään, ovimies kertoo hätäkeskuksen äänitallenteella.

Sellanen ambulanssikondiksessa, hän kuvailee.

Hätäkeskus hälytti paikalle ambulanssin, ja mies toimitettiin Haartmanin sairaalaan. Esitettyihin kysymyksiin mies vastasi ainoastaan ”en tiedä”.

Tämä kaikki selviää Helsingin poliisin julkaisemasta esitutkintamateriaalista. Nyt 20-vuotiasta helsinkiläismiestä syytetään hammaslääkäriäitinsä murhasta. Veriteon epäillään tapahtuneen vain joitain tunteja ennen miehen sekavaa esiintymistä Löylyssä.

Tapausta on käsitelty kuluvalla viikolla Helsingin käräjäoikeudessa.

Miehen outo käytös kiinnitti huomion

Tekoaikaan 19-vuotias epäilty asui Helsingin Lönnrotinkadulla yhdessä äitinsä ja siskonsa kanssa.

Veritekoa edeltävänä päivänä kolmikko kävi yhdessä perhetuttavan ylioppilasjuhlissa. Murhasta syytetyn nuoren miehen sisko on kertonut kuulusteluissa kiinnittäneensä huomiota veljensä outoon käytökseen juhlien aikana.

– Normaalisti hän otti aina juhlissa paljon kakkua ja tarjottavia. Outoa juhlissa oli se, että nyt hän ei ottanut yhtään mitään syötävää, ainoastaan minulta jääneen puoli lasia samppanjaa, nainen kertoi kuulusteluissa.

Myöhemmin samana iltana sisarukset suuntasivat Helsingin Kaivopuistoon viettämään aikaa yhteisten tuttavien kanssa. Siskon mukaan veli oli jälleen hiljainen ja poissaoleva, mikä huomattiin myös seurueessa.

Sisko kertoi kuulusteluissa arvelleensa, että veljeä harmitti se, ettei hän ollut valmistunut ylioppilaaksi alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Miehen oli ollut määrä saada valkolakki juuri kyseisenä päivänä.

Pian veli valitteli olevansa kylmissään ja suuntasi kotiin. Hän soitti siskolleen myöhemmin alkuyöstä ja tiedusteli, voisiko liittyä uudelleen siskonsa seuraan. Sisko oli matkalla ravintolaan ja tiedusteli perille päästyään, tulisiko velikin sinne.

Veli vastasi myöntävästi, muttei koskaan ilmestynyt paikalle. Veli on itse kertonut myöhemmin, ettei se ollut hänen aikomuksenakaan.

"Mun äiti makaa sängyllä"

Sisko saapui illanvietosta kotiin myöhemmin aamuyöllä. Hän kiinnitti huomiota siihen, että hänen äitinsä huoneessa paloi valot.

Nainen huomasi äitinsä makaavan sängyllään. Tyyny oli lattialla ja verta kaikkialla. 

Äidin kaula oli viilletty auki.

Nainen yritti soittaa veljelleen. Tämä ei vastannut puhelimeen. Nainen soitti hätäkeskukseen.

– Mä tulin just kotiin. Mun äiti makaa sängyllä. Hän on eloton. Hänen, hänen kurkku on auki.

– Siis äiti on, hän on vuotanu, ihan loppuun. Hän, hänen kurkku on ihan kokonaan auki.

– Ovi oli lukossa, kun mä tulin kotiin. Veli ei ole kotona. Mä en tiedä missä veli on.

– Joo, ihan vii- (huokaa syvään) näyttää siltä, ku ois viilletty auki, äitinsä ruumiin vierellä seisonut nainen kertoi hätäpuhelun aikana.

Lönnrotinkadun asunnolle saapui joukko poliiseja ja viranomaiset alkoivat etsiä viimeksi äidin seurassa ollutta henkilöä, tämän poikaa. Etsinnät ulotettiin myös sairaaloihin. Lopulta nuori mies löytyi Haartmanin sairaalasta.

Mies toimitettiin oikeuslääkärin tutkimuksen jälkeen poliisivankilaan. Vaikka mies ei ollut osannut kertoa aiemmin sairaalan henkilökunnalle itsestään mitään, kaikille kohtaamilleen poliiseille mies ilmoitti tappaneensa äitinsä. 

"Ajattelin olevani nykyajan Jeesus"

20-vuotias mies on itse kertonut kuulusteluissa tehneensä henkirikoksen psykoottisena.

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että mies on uskonut, että hänellä on yliluonnollisia kykyjä. Muutamaa päivää ennen tekoa hän oli alkanut tuntea olevansa ”valittu”. Miehen mukaan hänen tehtäväkseen oli annettu maailman pelastaminen.

– Silloin aloin ajatella, että kaikki, mitä tapahtui ja tapahtuu ympärillä liittyy minuun ja ajattelin olevani valittu. Ajattelin olevani nykyajan Jeesus tai vastaava, mies kuvaili tuntemuksiaan kuulusteluissa.

Mies kertoi myös ajatelleensa, että hänen vuotta aiemmin kuollut isänsä oli yhteydessä häneen elektronisten laitteiden kautta. Lisäksi hän uskoi saavansa voimaa koskettamalla sähkölaitteita.

Miehen mukaan myös hänen äidillään oli supervoimia. Hän oli yrittänyt kertoa äidille asiasta veritekoa edeltävänä päivänä, mutta siitä ei miehen mukaan ollut ”tullut oikein mitään”.

Kaksikko oli ollut kävelylenkillä ja mies oli tajunnut, että äidillä on mukanaan matkapuhelin. Mies pelkäsi, että joku oli kuullut kaksikon keskustelun puhelimen välityksellä. Mies uskoi, että tämä ulkopuolinen henkilö halusi käyttää hyödykseen kaksikon supervoimia.

Mies koki ”tyrineensä” ja olevansa pakotettu tappamaan äitinsä ja sen jälkeen itsensä.

Mies valikoi veitsen, "jolla on hyvä tappaa"

Kun kaksikko palasi lenkiltä, mies istui tietokoneensa äärellä pohtimassa tilannetta. Hän vakuuttui siitä, että hän ja äiti olivat vaarassa tulla kidnapatuiksi ja päätti, ettei antaisi sen tapahtua.

Hän luki internetistä artikkelin 35-vuotiaasta miehestä, joka tappoi äitinsä ja kuunteli raskasta musiikkia ”saadakseen voimaa”.

Kerättyään rohkeutta mies meni keittiöön ja valikoi veitsitelineestä mustakahvaisen, noin 20-senttisen keittiöveitsen, ”jolla on hyvä tappaa”.

Mies seisoi nukkuvan äitinsä vierellä hiljaa noin minuutin ajan. Sitten hän viilsi tätä veitsellä, ensin niskaan.

Äiti heräsi ja uteli pojaltaan, mitä tämä tekee. 

Mies kertoi kuulusteluissa, ettei halunnut viiltää äitiään kaulaan tämän ollessa hereillä, vaan laittoi veitsen syrjään ja alkoi hakata äitiään päähän nyrkein. Kun äiti oli tajuton, mies teki tämän kaulaan 15-20 syvää viiltoa.

Teon jälkeen miehen oli tarkoitus tappaa itsensä hukuttautumalla.

Uintimatkansa aikana hän kuitenkin luopui suunnitelmasta ja nousi vedestä Hernesaaressa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme