Mainos
Mainos

Mies solvasi, pilkkasi ja nauroi - nainen iski leipäveitsellä

Avoparin vakava perheriita johti puukotukseen Helsingin Vaasankadulla vuodenvaihteessa 2012-2013. Avopuolisoaan puukottanut 30-vuotias nainen tuomittiin vajaaksi kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä.

Pariskunta oli ollut illalla baarissa ja nauttinut alkoholia ja huumeita.

Mies kertoi oikeudessa naisen puhuneen pitkin viikkoa siitä, että mies olisi pettänyt. Baarissa oli ollut kuitenkin rauhallista. Valomerkin jälkeen oli palattu asuntoon Vaasankadulle, jossa nainen ryhtyi taas haastamaan riitaa.

Nainen oli kaatanut pöytälevyn ja mies heitellyt papereita. Tämän jälkeen nainen oli heittänyt miehen kannettavan tietokoneen seinään.

"Jos haluat lyödä, niin lyö"

Mies kertoi myös naisen huutaneen, ettei mies enää rakasta häntä.

Mies kertoi halunneensa syödä leipää ja ilmoitti lähtevänsä pois. Jääkaapin ovi oli rikkoutunut riidan aikana ja mies ilmoitti vielä korjaavansa sen.

Pitkäteräinen leipäveitsi oli naisen kädessä ja mies sanoi kädet sivuilla: ”Jos haluat lyödä, niin lyö”.

Nainen oli lyönyt ja mies tuupertui. Seuraavat muistikuvat olivat teho-osastolta.

Nainen kertoi myös riidasta

Oikeudessa nainen kertoi, että he olivat käyttäneet koko seitsenvuotisen seurustelunsa ajan Subutexia ja amfetamiinia. 30. joulukuuta 2012 oli otettu alkoholia ja lääkkeitä. Naisen mukaan molemmat olivat syyttäneet toisiaan pettämisestä.

Mies oli haukkunut naista säälittäväksi ”ämmäksi”, jota ei ole koskaan rakastanut.

Naisen mukaan mies oli asunnossa heitellyt pöytälevyä, niin että hänen kissansa oli ollut jäädä sen alle. Myös paperisermi ja tuoli olivat lentäneet. Mies oli naisen mukaan paiskannut jääkaapin oven niin kovaa, että se oli rikkoontunut. Nainen myönsi heittäneensä miehen tietokoneen seinään, mistä mies kimpaantui pahasti.

Miehellä oli naisen kertoman mukaan ”hullun kiilto” silmissä.

"Mies käveli puukkoon"

Naisen mukaan hän halusi miehen ulos ja oli hakenut veitsen uhaten vahingoittaa itseään, jos mies ei lähtisi.

Nainen kertoi oikeudessa, että mies oli jatkanut pilkkaamista sanoen, että nainen on säälittävä ja naurettava, eikä kukaan voi häntä rakastaa. Mies oli saanut hänet tuntemaan itsensä hyväksikäytetyksi, surkeaksi tekeleeksi. Nainen kertoi viiltäneensä naarmun hänen omaan käsivarteensa.

Nainen muisti vielä miehen kävelleen häntä vastaan, mutta sen jälkeen iski ”black out”.

Puolustuksen mukaan mies olisi itse kävellyt veitseen. Nainen soitti hätäkeskukseen, jolle hän kuitenkin kertoi puukottaneensa miestä. Saatuaan tiedon poliisin tulosta, nainen oli paennut paikalta parvekkeen kautta.

Oikeus uskoo miestä 

Oikeus ei uskonut naisen kertomusta siitä, että mies oli kävellyt veistä päin ja piti miehen johdonmukaista kertomusta uskottavana. Syvä pistohaava oli ulottunut vatsaonteloon ja maksaan, joten vahingossa veistä päin kävelemistä ei voinut pitää uskottavana.

Oikeus katsoi, että nainen löi miestä veitsellä äkkipikaistuksissaan hermostuttuaan ja suututtuaan solvaamisesta ja siitä kun mies yllytti.

Oikeus totesi, että kyse olisi ollut tapon yrityksestä, jos nainen ei olisi soittanut itse hätäkeskukseen. Oikeus alensi rangaistusta sen takia, että puukotusta edelsi raju riita.

- Olosuhteet eivät luonnollisesti sinänsä oikeuta ryhtymään fyysisiin väkivaltatoimiin, mutta ovat epäilemättä olleet omiaan heikentämään vastaajan kykyä noudattaa lakia.

Oikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 1 v 10 kk vankeutta. Naista ei ole aiemmin tuomittu vankeuteen, mutta käräjäoikeus päätyi silti ehdottomaan vankeusrangaistukseen puukotuksen aiheuttaman hengenvaaran takia.

Nainen määrättiin maksamaan miehelle kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 7000 euroa, kärsimyksestä 4000 euroa ja vatsaan jääneen arven aiheuttamasta kosmeettisesta haitasta 2000 euroa. Yhteensä korvaukset ovat 13000 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme